O wykorzystaniu fusów z kawy mówi i pisze się wiele. Jednym z często polecanych zastosowań jest używanie ich jako nawozu zarówno do kwiatów doniczkowych, jak i roślin ogrodowych. Choć rzeczywiście mają one wiele zalet i mogą pomagać roślinom, to jednak okazuje się, że bywają także szkodliwe. Kiedy fusy z kawy nie nadają się na nawóz?
Badania dowodzą, że fusy z kawy hamują kiełkowanie nasion i wzrost siewek, dlatego nie należy stosować ich podczas sadzenia czy tworzenia rozsad. Pomysł wymieszania fusów z kawy z glebą dopiero rozpoczynających egzystencję roślin, jest z góry skazany na porażkę. Naukowcy podejrzewają, że odpowiedzialną za powstrzymywanie rozwoju roślin jest kofeina.
Zobacz również: Jak wykorzystać fusy z kawy? Wzmacniają rośliny, eliminują szkodniki
Choć fusy zawierają dobre dla roślin składniki odżywcze, takie jak: potas, fosfor, azot, wapń, chrom, żelazo czy magnez, to jednak nie wszystkie rośliny dobrze reagują na domowy nawóz z fusów z kawy. Przykładem rośliny doniczkowej, która bardzo źle znosi pozostałości po czarnym napoju w swojej doniczce, jest trzykrotka. Sansewieria to kolejna doniczkowa pani, która nie przepada za fusami z kawy i lepiej ich jej nie podawać.
Choć fusy z kawy raczej pomagają podtrzymywać pH gleby, niż mają wpływ na jej zakwaszenie, to jednak wielu ogrodników wzbrania się przed podsypywaniem fusami roślin ogrodowych, które znane są z tego, że preferują neutralne bądź zasadowe podłoże. Z tego powodu nie są one zalecane dla:
- lawendy,
- budlei,
- macierzanki,
- winorośli,
- oregan … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS