A A+ A++

„Przy jednym stole” to tytuł warsztatów, które zorganizowała ostatnio fundacja Made in Wieluń we współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich w Gaszynie. Powstała przepyszna zalewajka gaszyńska

Zalewajka powstała podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez KGW w Gaszynie. Panie spotkały się z młodzieżą i przygotowały przepyszną, pachnącą zalewajkę gaszyńską. – relacjonuje nam – prezes fundacji Made in Wieluń Karol Tomczyk.

Elżbieta Gronowska, KGW Gaszyn:
Gotowało się bardzo przyjemnie, Młodzież przede wszystkim zobaczyła na czym polega gotowanie zalewajki gaszyńskiej. Były wykorzystane produktu regionalne z regionu wieluńskiego, zalewajka jest oparta na wywarze mięsnym na żeberkach, dodajemy żur, kiełbaskę, ziemniaczki i warzywa i powstaje coś pysznego. Różnorodność wieku była duża, od przedszkolaków po młodzież z Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej naszej. Zobaczyli jak się dawniej gotowało.


 
Warto dodać, że zalewajka gaszyńska była serwowana w niedzielę podczas akcji oddawana krwi zorganizowanej w WDK-u przez Klub HDK przy PCK. Z kolei warsztaty zostały dofinansowane z Budżetu Obywatelskiego Województwa Łódzkiego. Również w ubiegły weekend fundacja Made in Wieluń zorganizowała warsztaty kulinarne z udziałem 10 kół KGW z naszego regionu.

Zobacz również:

Gośćmi Radia ZW byli Elżbieta Gronowska z KGW Gaszyn i Karol Tomczyk z fundacji Made in Wieluń

Fot. Karol Tomczyk, fundacja Made in Wieluń

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBudżet obywatelski w Łodzi. Łodzianie wybrali – mniej remontów chodników, więcej dbania o siebie
Następny artykułGośćmi Radia ZW byli Elżbieta Gronowska z KGW Gaszyn i Karol Tomczyk z fundacji Made in Wieluń