oprac. Katarzyna Gileta
5 godzin temu
Gougeres to ptysie serowe. Doskonała przekąska do wina. Mogą być również podawane z dipami lub jako dodatek do zup czy wędlin. Są lekkie i puszyste. Przepis z bloga “Marta M.”.
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- 3/4 szklanki wody
- 5 łyżek masła
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki tartej mozzarelli
- 1/2 szklanki świeżo tartego parmezanu
- garść świeżej natki pietruszki
Przepis
- Nastaw piekarnik na 220 st. C i wyłóż papierem do pieczenia większą blaszkę.
- W średniej wielkości rondlu, umieść wodę, masło, sól i pieprz i zagotuj. Dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki uformują się w ciasto. Gotuj jeszcze około 2 minut.
- Przełóż ciasto do miski i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Pomału dodawaj po jednym jajku (po dodaniu każdego jajka mieszamy wszystko dokładnie)
- Dodaj mozzarellę, pietruszkę i ponownie wymieszaj.
- Używając łyżki, nakładaj ciasto na blaszkę w odstępach (6 sztuk na blaszkę). Posyp parmezanem i piecz około 10 minut w temperaturze 220 st. C i 20-25 minut w temperaturze 190 st. C do uzyskania złotego koloru.
Francuskie bułeczki ptysiowe z serem
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pate z wędzonego łososia. Pomysł na kanapki
-
Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią
-
Deser ceniony od lat. Tarta ze śliwką według przepisu z 1837 roku
-
Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone. Podaj na kolację
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
-
Chleb orkiszowy na zakwasie z chrupiącą cebulką. Domowe pieczywo, które kusi zapachem
-
Wieniec na zakwasie z białym makiem i migdałami. Idealny na śniadanie
-
Aromatyczny chleb pizza
-
Chleb razowy
-
Domowe bułki. Lepsze niż z piekarni
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
-
Pasta kanapkowa z prażonego słonecznika
-
Najlepszy zapiekany makaron z serem. Obiad palce lizać!
-
Pizzerinki z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje
-
Pyszna przekąska z piekarnika. Francuskie roladki z parówką i serem
-
Zaskakujący dodatek do obiadu. Kasza zapiekana z serem według receptury z 1929 roku
-
Kremowa zupa z kukurydzy z nachosami
Zobacz więcej: Jajka
-
Lukier rumowy – ucierany
-
Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS