Przedstawiciele Yuki bronią się, argumentując, że zagrożenie ze strony dodatków azotynowych stosowanych w wędlinach zostało opisane w licznych opracowaniach naukowych. Jednym z nich jest opublikowany 14 stycznia 2021 r. raport francuskich parlamentarzystów na temat soli azotowanych, w którym czytamy, że „wędliny są rakotwórcze i dodanie azotynów oraz azotanów powoduje, a przynajmniej wzmacnia, tę rakotwórczość”.
– Dla nas to prawdziwa próba lobby wędliniarskiego, by zaszkodzić Yuce. Aby uniemożliwić jej informowanie konsumentów – skomentowała wyroki dla dziennika „Le Monde” Julie Chapon, szefowa Yuki.
Założyciele start-upu Yuka SAS: rodzeństwo: Julie Chapon i jej bracia: Benoît i François Martin
Fot.: Yuka
„Oczernianie” kiełbas i szynek
Do ni … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS