A A+ A++

Święta Bożego Narodzenia to czas kojarzący się każdemu z nas z różnymi potrawami. Dla niektórych mogą to być słodkie pierniki, a dzisiaj w Domowa Spiżarnia-Studio Kulinarne, dzieci i rodzice w ramach warsztatów nauczyły się jak właściwie wykonywać te ciasteczka.

– Musimy pamiętać, że musi być soda, mąka – najlepiej z młyna, przyprawa piernikowa, którą warto zrobić samemu gdyż piernik będzie miał lepsze walory zapachowe i smakowe. Dodatkowo potrzebny jest cukier trzcinowy i jajko. Ale najważniejsza jest duża dawka humoru i dobra atmosfera, ponieważ przystrajając pierniki razem z dziećmi w powietrzu unosi sie prawdziwy świąteczny klimat – mówiła prowadząca warsztaty Justyna Cieślon.

W ramach warsztatów dzieci samodzielnie wykonały miksturę potrzebną do wytworzenia ciasta, a następnie przeszły do trudnego zadania, jakim było wykonanie pierników: – Ciężko się wałkuje to ciasto bo trzeba włożyć dużo siły, ale potem jak się je to się tę siłę odzyskuje – mówił Maks.

Prace cukiernicze sprawiły najmłodszym wiele radości, a ich ciasteczka przybierały różnorodne formy, z czego bardzo się cieszyły: – Zrobiłem serce i dużego łosia – mówił zadowolony Kacper. Każdy z uczestników warsztatów mógł ładnie zapakować i zabrać ze sobą do domu swoje wypieki.  

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułChełm: Trwa jarmark bożonarodzeniowy na pl. Łuczkowskiego [zdjęcia]
Następny artykułPrzedświąteczny szał zakupów również na targowisku