A A+ A++

Karolina Świderska z III LO w Białymstoku wykazała się największą wiedzą z zakresu znakowania i bezpieczeństwa żywności. W finale konkursu „Food Expert” organizowanego przez Akademię Łomżyńską udział wzięło 90 osób.

Food Expert to popularno-naukowa i naukowa forma rywalizacji z wiedzy z zakresu certyfikacji i bezpieczeństwa żywności, regulacji prawnych w tym zakresie, oznakowań czy fałszerstwa. Organizatorem III edycji Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert” był Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Łomżyńskiej, na którym prowadzone są kierunki studiów związane z tą tematyką. Największą wiedzą z zakresu znakowania i bezpieczeństwa żywności w 2023 roku wykazała się Karolina Świderska z III Liceum Ogólnokształcącego im. K. K. Baczyńskiego w Białymstoku. 

– Wiedza, jak czytać etykiety, wybierać produkty żywnościowe, jest bardzo istotna. Wykorzystuję zdobyte informacje robiąc zakupy i uważnie śledzę oznakowania. Do konkursu przygotowałam się dużo czytając, także akty prawne dotyczące żywności napisane trudnym, bardzo sformalizowanym językiem. To było duże wyzwanie – mówiła. 

W konkursie udział wzięło 250 uczestników (etap szkolny), z czego 90 zakwalifikowało się do finału, który odbył się na uczelni i przeplatany był popularnonaukowymi atrakcjami: zajęciami w nowoczesnej hali technologicznej, wykładem dra inż. Bartosza Kruszewskiego pt. „Możliwości i bezpieczeństwo wykorzystania odpadów z przemysłu spożywczego”. 

Młodzi ludzie przyjechali do Akademii Łomżyńskiej z kilkudziesięciu szkół i trzech województw: podlaskiego, warmińsko-mazurskiego i mazowieckiego. Celem Konkursu była popularyzacja wiedzy na temat jakości i bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności, a w szczególności: zanieczyszczeń żywności, bezpieczeństwa w stosowaniu dodatków do żywności, znakowania produktów żywnościowych, systemów kontroli jakości żywności.

Nagrody rzeczowe w konkursie ufundowali: JM Rektor Akademii Łomżyńskiej, OSM Piątnica, firma EDPOL. 

Na najwyższych stopniach podium w konkursie Food Exper stanęli:

I miejsce – Karolina Świderska z III Liceum Ogólnokształcącego im. K. K. Baczyńskiego w Białymstoku.

II miejsce – Kacper Poletyło z Zespołu Szkół Zawodowych im. S. Staszica w Wysokiem Mazowieckiem.

III miejsce – Matylda Matreńczyk z III Liceum Ogólnokształcącego im. K. K. Baczyńskiego w Białymstoku.

źródło: AŁ

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKonsultacje w Januszewicach
Następny artykułNie tylko paczki. Biedronka dorzuciła coś jeszcze pracownikom