A A+ A++

Boczniaki to nietypowe grzyby, które możemy spotkać nie tylko w lesie, ale też w parku czy w ogrodzie. Wyhodujemy je nawet na własnym balkonie. Boczniaki zwykle możemy spotkać w różnych odcieniach szarości, od popielatego do ciemnoszarego. Ich kapelusze mają kształt muszli, trzon wyrasta asymetrycznie, z boku. Rosną na pniach drzew liściastych, tworząc grupy.

Boczniaki słyną ze swoich właściwości leczniczych. Zawierają między innymi wysoko przyswajalne (bo aż w 70 proc.!) białko, a także dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogate są w witaminy z grupy B, witaminę C, oraz w związki, takie jak magnez, potas, selen, sód, fosfor, wapń czy żelazo. Dzięki ich zawartości poprawiają między innymi funkcjonowanie układu krwionośnego, nerwowego, poprawiają odporność, obniżają poziom cukru, a nawet mogą chronić przed nowotworami.

Możemy przyrządzić z nich wiele potraw, a jedną z nich są flaczki z boczniaków. Jak zrobić? Przepis znajdziesz poniżej!

0,5 kg boczniaków;
1 pietruszka;
1 marchewka;
1 cebula;
0,5 l bulionu warzywnego;
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
1 łyżeczka czubata mąki;
3 łyżki oliwy;
1 ząbek czosnku;
1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
przyprawy: liść laurowy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól, szczypta imbiru i gałki muszkatołowej.

1. Boczniaki płuczemy, suszymy i kroimy na paski.

2. Pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do garnka z dodatkiem oliwy i smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy boczniaki i mieszamy. Smażymy kolejne 2 minuty.

3. Wlewamy bulion i zagotowujemy, dodajemy wszystkie przyprawy (bez majeranku i natki pietruszki). Gotujemy przez 5 minut.

4. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Szklimy na patelni przez około 7 minut. Następnie dodajemy majeranek oraz obrany i starty czosnek. Mieszamy, podgrzewamy i odstawiamy z ognia.

5. Do gotującej się zupy dodajemy zeszkloną cebulę i koncentrat pomidorowy.

6. Na patelnię po smażeniu cebuli wsypujemy mąkę i smażymy mieszając, aż nabierze lekko brązowej barwy. Stopniowo dolewamy wywaru z boczniaków i mieszamy do połączenia się składników.

7. Przelewamy do gotujących się boczniaków, mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z pieczywem i natką pietruszki. Gotowe.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZbłąkany pocisk trafił go podczas pogrzebu. 32-letni piłkarz zmarł
Następny artykułMałopolska: kwarantanna dla pracowników i pensjonariuszy DPS w Bobrku