A A+ A++

Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto, powinniście wypróbować nasz przepis. Wcale nie jest skomplikowany, a sernik jest pyszny.

Przepis podaje Joanna Biel z Chrzanowa

SKŁADNIKI

Spód:
25g ryżu preparowanego (dmuchanego)
100g miodu
50g masła orzechowego
20g oleju kokosowego

Warstwa sernikowa:
– 200g serka wiejskiego lekkiego
– 250g chudego twarogu
– 100 ml mleka
– 2 banany
– 30g erytrytolu
– 30g odżywki białkowej
– 10g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody

Polewa:
– 50g gorzkiej czekolady 70-90 proc.
– 70g mleczka kokosowego płynnego

PRZYGODOWANIE

Spód:
W rondelku umieszczamy miód, masło orzechowe, i olej kokosowy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje i miód zacznie karmelizować.
Dodajemy ryż i mieszamy. Wykładamy masę do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut.

Warstwa sernikowa:
Do dużego naczynia wrzucamy wszystkie składniki poza bananami i żelatyną – blendujemy przez 2-3 minuty. Następnie cały czas blendując dodajemy partiami przestudzoną żelatynę.
Banany kroimy i układamy na spodzie, po czym wlewamy masę i odstawiamy do lodówki na ok. 2h

Polewa:
Wyjmujemy ciasto. W kąpieli wodnej na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę + mleczko kokosowe. Gotową polewę odstawiamy na chwilę do wystudzenia, po czym oblewamy sernik.

Gotowe ciasto możemy ozdobić miętą. Smacznego!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNBA: Doncić dał popis w ataku. Większym szokiem była jego gra w obronie
Następny artykułWyższa kwota wolna od podatku już od 2025 roku. Ile wyniesie?