A A+ A++

W czwartek, 29 października 2020 roku, w Centrum Tradycji Kulinarnych w Małczu (gmina Lubochnia), odbył się finał Konkursu kulinarnego „Lubocheńskie smaki”. Konkurs został zorganizowany przez Urząd Gminy wspólnie z Fundacją „Poranek”, która była pomysłodawcą i inicjatorem, a sfinansowany został z Budżetu Obywatelskiego Województwa Łódzkiego. Konkurs przebiegał dwuetapowo.

Pierwszy etap został rozegrany w szkołach, biorących udział, a więc w Czerniewicach,  Ujeździe i Lubochni. Do finału zakwalifikowały się dwuosobowe zespoły z każdej z tych szkół. 

Gościem specjalnym finału był Damian Marchlewicz – zwycięzca czwartej edycji Hell’s Kitchen i szef kuchni Restauracji „Komediowa” w Łodzi. Przygotował potrawę, którą następnie uczestniczki miały przyrządzić.

Była to pierś kaczki z dodatkami markowanymi „Doliną Pilicy” czyli miodem lipowym, chlebem ziemniaczanym lubocheńskim,  masłem i owocami derenia.

Gwiazda kulinarna w czasie gotowania opowiadała krok po kroku, jak powinno danie być wykonane, jak powinno wyglądać i smakować.

Przygotowane potrawy oceniała komisja konkursowa w składzie: Damian Marchlewicz – przewodniczący i członkowie: Elżbieta Heleniak, Katarzyna Tuchowska i Maciej Ozer. 

Komisja po 10 minutowych naradach, doszła do wniosku, że każda reprezentacja szkoły, poradziła sobie rewelacyjnie, jeśli chodzi o przygotowanie mięsa kaczki, a jest to naprawdę nie lada wyzwanie 

Niuanse, dotyczące sosu z derenia, użycia masła z Doliny Pilicy, One przeważyły nad tym, kto zajął pierwsze i drugie, trzecie miejsce.

Pierwsze miejsce zajęła Szkoła Podstawowa w Czerniewicach, drugie miejsce Szkoła Podstawowa w Lubochni i trzecie miejsce Szkoła Podstawowa w Ujeździe.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy. Mamy nadzieję, że  w przyszłości wezmą udział w jeszcze bardziej profesjonalnych konkursach.

Oprócz smaku komisja brała pod uwagę higienę pracy, czystość zostawienia stanowiska, zorganizowanie stanowiska, to jak potrawa wyglądała. Czy ona przypominała pierwotną wersję, , czy była zmieniana, czy wszystkie składniki zostały użyte

– Mam nadzieję, że konkurs Lubocheńskie smaki będzie miał jeszcze kolejną swoją edycję i powtórzy się i jeżeli przyszli uczestnicy ze szkół podstawowych w tej gminie będą chciały brać udział, to po prostu chciałbym, żeby się nie bali. To, co my zrobiliśmy dzisiaj, naprawdę nie było takie trudne. Mam nadzieję, że przyszłe pokolenie i teraz młodsze klasy, dzięki temu, że dziewczyny przywiozą nagrody ufundowane przez województwo łódzkie, będą miały możliwość pochwalenia się tym i zmotywowania do tego, żeby brać udział w konkursach. Bo naprawdę warto – powiedział Damian Marchlewicz o obradach jury i zachęcił uczestników do udziału w konkursach kulinarnych. 

loadingŁaduję odtwarzacz…
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW warmińsko-mazurskim zmarło już 106 osób
Następny artykułReferendum ws. aborcji? Zawisza: PiS może zapytać, czy jesteś za zabijaniem dzieci