A A+ A++

Na dobry początek nowe­go roku nasz zaprzyjaźniony młody kucharz, Filip Tryniec­ki, proponuje różyczki z puree. Stanowią ciekawą alternatywę dla klasycznych gotowanych ziemniaków, ziemniaczanego puree czy frytek. Wyśmienicie smakują.

– Są też bardzo proste i szyb­kie do przygotowania. Można je podawać do mięs lub ryb, ale jak dla mnie najlepiej smakują bez żadnych dodatków – mówi Filip, uczeń Szkoły Podsta­wowej nr 7, który inspiracje zaczerpnął z archiwalnych od­cinków telewizyjnego pro­gramu „ABC gotowania”, prowadzonego przez Marietę Marecką.

Szóstoklasista pracuje już nad nagraniem kolejnego fil­miku z przepisami. Będziemy mogli go obejrzeć na profi­lu „Filip gotuje” na kanale YouTube, gdzie znajdziemy receptury, między innymi na ciasto Brownie, sałatkę owocową, chlebki kefirowe i pier­niczki.

A jakie plany kulinarne ma na ten rok młody kucharz?

– Jest ich wiele, przede wszystkim jednak chciałbym nauczyć się piec dobry chleb i pyszne mięso – zdradza Filip.

aw

RÓŻYCZKI Z PUREE
Składniki: ziemniaki, 5 łyżeczek mleka, 1/5 kostki masła, sól i zioła, na przy­kład tymianek, majeranek.
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy od wody, rozgniatamy z mlekiem i masłem. Do­prawiamy solą i ziołami. Masę ziemniaczaną ładu­jemy w rękaw cukierniczy i na blasze formujemy zgrabne różyczki. Piecze­my do przyrumienia w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Filip poleca Głos Świdnika kucharz przepis różyczki

Artykuł przeczytano 267 razy

Last modified: 10 stycznia, 2021

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł2021 rok = drożyzna
Następny artykułKrólowały Alicja i Aleksander