Na dobry początek nowego roku nasz zaprzyjaźniony młody kucharz, Filip Tryniecki, proponuje różyczki z puree. Stanowią ciekawą alternatywę dla klasycznych gotowanych ziemniaków, ziemniaczanego puree czy frytek. Wyśmienicie smakują.
– Są też bardzo proste i szybkie do przygotowania. Można je podawać do mięs lub ryb, ale jak dla mnie najlepiej smakują bez żadnych dodatków – mówi Filip, uczeń Szkoły Podstawowej nr 7, który inspiracje zaczerpnął z archiwalnych odcinków telewizyjnego programu „ABC gotowania”, prowadzonego przez Marietę Marecką.
Szóstoklasista pracuje już nad nagraniem kolejnego filmiku z przepisami. Będziemy mogli go obejrzeć na profilu „Filip gotuje” na kanale YouTube, gdzie znajdziemy receptury, między innymi na ciasto Brownie, sałatkę owocową, chlebki kefirowe i pierniczki.
A jakie plany kulinarne ma na ten rok młody kucharz?
– Jest ich wiele, przede wszystkim jednak chciałbym nauczyć się piec dobry chleb i pyszne mięso – zdradza Filip.
aw
RÓŻYCZKI Z PUREE |
Składniki: ziemniaki, 5 łyżeczek mleka, 1/5 kostki masła, sól i zioła, na przykład tymianek, majeranek. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy od wody, rozgniatamy z mlekiem i masłem. Doprawiamy solą i ziołami. Masę ziemniaczaną ładujemy w rękaw cukierniczy i na blasze formujemy zgrabne różyczki. Pieczemy do przyrumienia w piekarniku nagrzanym do 200°C. |
Artykuł przeczytano 267 razy
Last modified: 10 stycznia, 2021
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS