W niedzielę (14 sierpnia) w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej odbędzie się najbardziej aromatyczny festyn w województwie “Podlasie ziołami pachnące”. Atrakcji będzie mnóstwo.
Jak zwykle podczas festynu poświęconego tradycjom zielarskim w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej, będzie można nasycić się smakiem i zapachem ziół, zdobyć wiedzę o ich wykorzystywaniu dawniej i dziś. A siła drzemiąca w ziołach to ich właściwości lecznicze, aromat i smak. Tradycyjna podlaska kuchnia to kuchnia pachnąca rozmarynem i tymiankiem, chętnie dodawanymi do mięs, miętą, z której można przyrządzać nie tylko orzeźwiający napar, ale też aromatyczne desery i sosy, lubczykiem – znakomitą przyprawą do zup. Warto się przekonać, jak zioła (dodawane umiejętnie) wzbogacają smak i zapach potraw. Stosowane są też od wieków w medycynie ludowej. Pomagają złagodzić każdą dolegliwość. Nasze prababki do leczenia problemów z żołądkiem używały piołunu. Choroby skóry leczyły okładami z rumianku. Rany przemywały naparem z pokrzywy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS