A A+ A++

W niedzielę (14 sierpnia) w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej odbędzie się najbardziej aromatyczny festyn w województwie “Podlasie ziołami pachnące”. Atrakcji będzie mnóstwo.

Jak zwykle podczas festynu poświęconego tradycjom zielarskim w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej, będzie można nasycić się smakiem i zapachem ziół, zdobyć wiedzę o ich wykorzystywaniu dawniej i dziś. A siła drzemiąca w ziołach to ich właściwości lecznicze, aromat i smak. Tradycyjna podlaska kuchnia to kuchnia pachnąca rozmarynem i tymiankiem, chętnie dodawanymi do mięs, miętą, z której można przyrządzać nie tylko orzeźwiający napar, ale też aromatyczne desery i sosy, lubczykiem – znakomitą przyprawą do zup. Warto się przekonać, jak zioła (dodawane umiejętnie) wzbogacają smak i zapach potraw. Stosowane są też od wieków w medycynie ludowej. Pomagają złagodzić każdą dolegliwość. Nasze prababki do leczenia problemów z żołądkiem używały piołunu. Choroby skóry leczyły okładami z rumianku. Rany przemywały naparem z pokrzywy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułO historycznych precedensach rozbiorów w kontekście Ukrainy
Następny artykułNie żyje niepokorny dyrektor LO Śniadeckiego w Warszawie. Zginął tragicznie w Tatrach