A A+ A++

Festiwal pierogów w Łukowie

W sobotę i niedzielę 13 i 14 czerwca na Placu Solidarności i Wolności w Łukowie odbył się Festiwal Pierogów Świata. Organizatorami festiwalu byli Smaczny Targ i Łukowski Ośrodek Kultury. Na stoiskach królowały pierogi polskie, wietnamskie, japońskie, gruzińskie, Nadziewane świeżymi owocami, warzywami, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone.

Podczas Festiwalu  można było spróbować pysznych pierogów z różnych stron świata nadziewanych przeróżnymi farszami. Były między innymi manty – tureckie pierogi nadziewane mięsnym farszem, japońskie pierożki gyoza, wietnamskie hacao, gotowane na parze i nadziewane pikantną kapustą pekińską kimchi, gruzińskie pierogi chinkali z farszem czy czebureki. Nie zabrakło także polskich pierogów nadzianych przeróżnymi farszami z sezonowych owoców, warzyw, czy grzybów. Na deser  można było spróbować orzechowej tureckiej baklawy, ciast z dodatkiem owoców, czy lodów. Nie zabrakło także sękaczy jednej z lokalnych firm. Ponadto miłośnicy suszonych owoców i warzyw mogli zaopatrzyć swoje zapasy w kulinarne rarytasy.

Współorganizator wydarzenia – Łukowski Ośrodek Kultury – składa podziękowania mieszkańcom za udział w festiwalu i jednocześnie na kolejną imprezę kulinarną – zlot foodtrucków, który odbędzie się 3-5 lipca w Łukowie.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRowerzyści z promilami zatrzymani przez drogówkę
Następny artykułTrener Sereny Williams zdradza, czy tenisistka zagra w US Open