A A+ A++

Już w najbliższą sobotę, 24 sierpnia, Kalwaria Zebrzydowska stanie się miejscem wyjątkowego wydarzenia, które przyciągnie nie tylko mieszkańców, ale również turystów. III Festiwal Ogórka Kalwaryjskiego obiecuje nie tylko smakowite przysmaki, ale także wiele atrakcji dla całych rodzin.

Tradycja kiszenia ogórków w Kalwarii Zebrzydowskiej

Festiwal, organizowany przez Stowarzyszenie im. św. Jana Pawła II, nawiązuje do dawnej tradycji kiszenia ogórków, która ma głębokie korzenie w lokalnej kulturze. Mieszkańcy Kalwarii, znani jako „Ogórcorze”, od pokoleń pielęgnują zwyczaj, który związany jest z odpustami i uroczystościami religijnymi. W ostatnich latach, dzięki organizacji takich wydarzeń, tradycja ta zyskuje na nowo popularności, a lokalne ogórki kiszone cieszą się niesłabnącym uznaniem.

Festiwal pełen atrakcji i smakołyków

W sobotę na stadionie Kalwarianki odbędzie się wiele atrakcji, które z pewnością umilą czas zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W programie przewidziano koncerty popularnych zespołów, takich jak Łobuzy o godz. 16:00 oraz TerazMy o godz. 19:00. Dla najmłodszych zaplanowane są animacje oraz różnorodne gry i zabawy. Organizatorzy zachęcają do wspólnego biesiadowania, a w menu znajdą się nie tylko ogórki, ale także chleb ze smalcem i napój przygotowany na bazie ogórków, który zyskał uznanie wśród uczestników.

Wspólnota i wspomnienia

Festiwal to nie tylko okazja do degustacji pysznych potraw, ale także do spotkań i wymiany wspomnień. Członkowie stowarzyszenia zauważyli, że starsi mieszkańcy chętnie dzielą się historiami związanymi z dawnymi czasami, kiedy ogórki kiszone były nieodłącznym elementem kalwaryjskich odpustów. „Rozdaliśmy w sumie 50 kg kalwaryjskich ogórków, kilka bochenków chleba ze smalcem i kilkanaście litrów wody spod ogórków, która też cieszyła się dużym powodzeniem” – mówi Tomasz Baluś, Prezes Stowarzyszenia. Takie wydarzenia są doskonałą okazją do podtrzymywania lokalnych tradycji i integracji społeczności.

Zapraszamy wszystkich do udziału w III Festiwalu Ogórka Kalwaryjskiego, który stanie się nie tylko świętem smaku, ale także okazją do wspólnego świętowania i przypomnienia sobie o bogatej historii regionu.

Na podstawie: Informacja Turystyczna Wadowice

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRywalizacja w Estonii zakończona [ZDJĘCIA]
Następny artykułMłodzi Polacy są za rozwodami u notariuszy