Ocet jabłkowy – nie tylko obniża poziom cholesterolu
Właściwości octu jabłkowego znane są od dawna. Ten złoty napój posiada w sobie ogromne ilości dobroczynnych aminokwasów i enzymów, wpływających dobroczynnie na jelita, a w konsekwencji na stan całego organizmu. Stan jelit świadczy o naszej odporności, warto więc zainteresować się octem jabłkowym i włączyć go do codziennej diety w ilości łyżeczki na szklankę wody i przyjmować go zaraz po przebudzeniu. Pomoże obniżyć poziom cholesterolu, wyrówna pH organizmu i wspomoże działanie układu nerwowego, serca i mózgu.
Ocet jabłkowy123RF/PICSEL
“Ocet zdrowia” na wzmocnienie odporności
Ewa Wachowicz zna i ceni sobie wszystkie właściwości octu jabłkowego. Szczególnie poleca “ocet zdrowia”, czyli miksturę na bazie octu, która nie tylko wzmocni odporność, ale pomoże w naturalny sposób zwalczyć rozwijające się przeziębienie w sezonie jesienno-zimowym. Przepis na tę zdrowotną miksturę jest banalnie prosty.
W okresie jesienno-zimowym bardzo łatwo “złapać” infekcję. Często czujemy się osłabieni oraz senni. Istnieje jednak wiele sposobów, by w tym czasie zadbać o odporność
“Ocet zdrowia” – przepis od Ewy Wachowicz
-
700 ml organicznego octu jabłkowego
-
¼ szklanki posiekanego czosnku
-
¼ szklanki posiekanej cebuli
-
¼ szklanki posiekanego imbiru
-
¼ szklanki tartego chrzanu
-
2 papryczki chili
-
2 łyżeczki kurkumy
Wszystkie składniki osobno stanowią doskonałe źródło dobroczynnego działania na organizm:
-
wcześniej wspomniany ocet jabłkowy to naturalny antyoksydant i wspomagacz jelit;
-
czosnek znany jest ze swoich bakteriobójczych właściwości;
-
cebula to remedium na kaszel;
-
imbir, chrzan i chili rozgrzewają osłabiony organizm, łagodzą ból gardła i są naturalnymi antybiotykami
-
kurkuma zaś to królowa przypraw – dowiedziono jej przeciwzapalnego, przeciwwirusowego i przeciwbakteryjnego działania już wiele lat temu.
Dzięki połączeniu wszystkich składników działanie wzmacniające zostanie spotęgowane, dzięki czemu organizm skuteczniej będzie walczył z chorobami.
Przygotowanie:
-
Warzywa wrzucić do słoika. Wsypać kurkumę i zalać octem jabłkowym.
-
Zamknąć, wymieszać i odstawić na minimum 48 godzin.
-
Po tym czasie przelać przez gęste sito.
-
Przechowywać w lodówce.
Taki ocet najlepiej pić dwa razy dziennie CanvaProINTERIA.PL
Dawkowanie:
1 łyżka rozcieńczona w kieliszku wody dwa razy dziennie rano i wieczorem. W przypadku przeziębienia można zwiększyć liczbę łyżek do sześciu.
Zobacz również:
“Ewa gotuje”: Miętowy cukierPolsat
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS