A A+ A++

Ocet jabłkowy – nie tylko obniża poziom cholesterolu

Właściwości octu jabłkowego znane są od dawna. Ten złoty napój posiada w sobie ogromne ilości dobroczynnych aminokwasów i enzymów, wpływających dobroczynnie na jelita, a w konsekwencji na stan całego organizmu. Stan jelit świadczy o naszej odporności, warto więc zainteresować się octem jabłkowym i włączyć go do codziennej diety w ilości łyżeczki na szklankę wody i przyjmować go zaraz po przebudzeniu. Pomoże obniżyć poziom cholesterolu, wyrówna pH organizmu i wspomoże działanie układu nerwowego, serca i mózgu.

Ocet jabłkowy123RF/PICSEL

“Ocet zdrowia” na wzmocnienie odporności

Ewa Wachowicz zna i ceni sobie wszystkie właściwości octu jabłkowego. Szczególnie poleca “ocet zdrowia”, czyli miksturę na bazie octu, która nie tylko wzmocni odporność, ale pomoże w naturalny sposób zwalczyć rozwijające się przeziębienie w sezonie jesienno-zimowym. Przepis na tę zdrowotną miksturę jest banalnie prosty.

W okresie jesienno-zimowym bardzo łatwo “złapać” infekcję. Często czujemy się osłabieni oraz senni. Istnieje jednak wiele sposobów, by w tym czasie zadbać o odporność

Ewa Wachowicz

“Ocet zdrowia” – przepis od Ewy Wachowicz

  • 700 ml organicznego octu jabłkowego   

  • ¼ szklanki posiekanego czosnku   

  • ¼ szklanki posiekanej cebuli   

  • ¼ szklanki posiekanego imbiru   

  • ¼ szklanki tartego chrzanu   

  • 2 papryczki chili   

  • 2 łyżeczki kurkumy

Wszystkie składniki osobno stanowią doskonałe źródło dobroczynnego działania na organizm:

  • wcześniej wspomniany ocet jabłkowy to naturalny antyoksydant i wspomagacz jelit;

  •  czosnek znany jest ze swoich bakteriobójczych właściwości; 

  • cebula to remedium na kaszel; 

  • imbir, chrzan i chili rozgrzewają osłabiony organizm, łagodzą ból gardła i są naturalnymi antybiotykami

  • kurkuma zaś to królowa przypraw – dowiedziono jej przeciwzapalnego, przeciwwirusowego i przeciwbakteryjnego działania już wiele lat temu. 

Dzięki połączeniu wszystkich składników działanie wzmacniające zostanie spotęgowane, dzięki czemu organizm skuteczniej będzie walczył z chorobami.

Przygotowanie: 

  1. Warzywa wrzucić do słoika. Wsypać kurkumę i zalać octem jabłkowym. 

  2. Zamknąć, wymieszać i odstawić na minimum 48 godzin. 

  3. Po tym czasie przelać przez gęste sito. 

  4. Przechowywać w lodówce. 

Taki ocet najlepiej pić dwa razy dziennie

Taki ocet najlepiej pić dwa razy dziennie CanvaProINTERIA.PL


Dawkowanie: 

1 łyżka rozcieńczona w kieliszku wody dwa razy dziennie rano i wieczorem. W przypadku przeziębienia można zwiększyć liczbę łyżek do sześciu. 

Zobacz również:

“Ewa gotuje”: Miętowy cukierPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNawałka jednego żałuje. “Szkoda”
Następny artykuł25-letni mistrz świata kończy karierę