Biała czereśnia – co to za odmiana?
Biała czereśnia to odmiana czereśni, która wyróżnia się jasnym, niemal przezroczystym kolorem owoców. W zależności od konkretnej odmiany, owoce mogą mieć kolor od białego po jasnożółty, często z delikatnym różowym rumieńcem. Biała czereśnia jest mniej popularna niż jej ciemnoczerwone odpowiedniki, ale zyskuje coraz większe uznanie dzięki swoim unikalnym właściwościom smakowym i zdrowotnym. Świadczy o tym, chociażby zainteresowanie, jakie wywołał ostatni post na Instagramie opublikowany przez Ewę Wachowicz, która pochwaliła się swoją czereśnią i jej plonami:
Właściwości białej czereśni
Białe czereśnie są źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i spowalniając procesy starzenia. Antyoksydanty te mogą również pomagać w zapobieganiu niektórym chorobom przewlekłym, takim jak choroby serca i nowotwory, dlatego jedzenie czereśni jest polecane osobom, które cierpią z tego powodu.
Biała czereśnia, podobnie jak inne odmiany czereśni, jest bogata w witaminy, minerały i antyoksydanty. Owoce te zawierają:
-
witaminę C, która pełni ważną rolę dla układu odpornościowego i zdrowia skóry.
-
witaminę A, która jest istotna m.in. dla zdrowia oczu.
-
potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi.
-
błonnik, który wspomaga trawienie i zdrowie jelit.
Jedną z ważniejszych cech białej czereśni jest jej niska kaloryczność. Owoce te są doskonałym wyborem dla osób dbających o linię, ponieważ można je spożywać w dużych ilościach bez obawy o to, jak zareaguje na to waga.
Czy warto posadzić i uprawiać białą czereśnię? Oczywiście, że tak, zwłaszcza jeśli chcesz czuć się tak jak Ewa Wachowicz zbierająca właśnie swoje owoce z drzewa:
Dziś mam pierwszy zbiór. Jest najsłodszą odmianą tego owocu. Wielka radość i wdzięczność.
Co można zrobić z białych czereśni?
Biała czereśnia to wszechstronny owoc, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni – ma podobne zastosowania jak czereśnia tradycyjna, co oznacza, że będzie świetnie nadawać się na czerwcowe przetwory. Można z niej przygotować dżemy, konfitury, soki czy kompoty. Dzięki swojej naturalnej słodyczy nada przetworom przyjemnego posmaku, na pewno nie będą one cierpkie. Przetwory te mogą być używane jesienią oraz zimą jako dodatek do naleśników, gofrów, tostów, a także do jogurtów czy owsianki.
Oczywiście białe czereśnie są idealne do przygotowywania różnorodnych deserów. Można z nich przygotować ciasta drożdżowe, ucierane, tarty, muffiny czy serniki. Doskonale komponują się z innymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy jagody, a także z kremami i lodami. Jednym z popularniejszych deserów z czereśnią jest clafoutis – tradycyjny francuski deser na bazie jajeczno-biszkoptowej w którym owoce zanurzone są w delikatnym, słodkim cieście.
Najprostszym i najzdrowszym sposobem spożycia białych czereśni jest jedzenie ich na surowo. Są one doskonałą przekąską na ciepłe dni, pełne smaku i soku, a dzięki temu orzeźwiające. Owoce przed spożyciem warto dokładnie umyć, nawet jeśli pochodzą z prywatnej uprawy.
Biała czereśnia123RF/PICSEL
Wskazówki dotyczące uprawy białej czereśni
Uprawa białej czereśni nie jest trudna, ale wymaga pewnej wiedzy i zaangażowania. Wszystko zaczyna się od wyboru właściwej, zdrowej szczepki. Jeśli nie masz tyle szczęścia, co Ewa Wachowicz, która dostała ją od taty, możesz kupić sadzonkę w sklepie ogrodniczym. Wybierz dla niej odpowiednie miejsce. Białe czereśnie najlepiej rosną na stanowiskach dobrze nasłonecznionych, gdzie mają dostęp do światła przez większość dnia. Warto również zapewnić im osłonę przed silnymi wiatrami, które mogą uszkodzić delikatne gałęzie i kwiaty.
Co do gleby, powinna ona być przepuszczalna z pH w zakresie od 6,0 do 7,0. Podłoże trzeba dobrze zdrenować, aby uniknąć zastojów wody, które mogą prowadzić do gnicia korzeni. Sama woda jest oczywiście potrzebna drzewku. Starsze drzewa są bardziej odporne na niedobory, ale o ich podlewaniu też trzeba pamiętać, zwłaszcza na etapie kwitnienia i zawiązywania owoców. W utrzymaniu istotne jest też regularne podcinanie gałęzi czereśni, co pozwala zachować im zdrowy kształt i stymulować wzrost nowych pędów. Przycinanie powinno być wykonywane wczesną wiosną lub późną zimą, zanim drzewo zacznie intensywnie rosnąć.
„Ewa gotuje”: Biszkopt z masą malinowąPolsat
Polecamy
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS