W mojej kuchni jest kilka “pewniaków”, które zawsze robię w sezonie. Wśród nich znajduje się sok z miękkich owoców – najczęściej z malin, ale też z czarnej porzeczki. Można wykorzystać też inne owoce, na przykład truskawki. Aby ułatwić sobie pracę, polecam zaopatrzyć się w sokownik. Tego typu urządzenie bez problemu można kupić w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego albo w internecie. Zwykle sokownik ma pojemność na kilka kilogramów owoców.
“Pewniak” wśród przetworów, czyli sok malinowy
Sok malinowy to pewniak wśród przetworówArchiwum autora
Typowy sokownik to urządzenie składające się z trzech głównych części: garnka na wodę, garnka na owoce oraz pojemnika na sok. Na dno sokownika nalewa się wodę, która podczas gotowania tworzy parę. Para ta unosi się do pojemnika z owocami, gdzie pod wpływem ciepła owoce zaczynają się rozpadać i uwalniać sok. Sok spływa do środkowego pojemnika, skąd można go zlać za pomocą wężyka. Dzięki tej metodzie sokownik umożliwia uzyskanie klarownego soku bez potrzeby użycia dodatkowych substancji chemicznych czy mechanicznego wyciskania.
Do zlanego soku dosypuję cukier (w moim przypadku: 150-200 g. na 3 litry soku)
Całość gotuję, mieszając kilkakrotnie, by cały cukier się rozpuścił. Następnie przelewam do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Nie wymaga on już pasteryzacji. Dla tych co nie posiadają sokownika proponuję inną metodę robienia soku.
Składniki:
-
1,5 kg świeżych malin
-
0,5 kg cukru trzcinowego
-
sok z jednej cytryny
Opis przygotowania:
-
Maliny wsypać do garnka, zasypać cukrem i odstawić na ok. dwie godziny by puściły sok. Po tym czasie garnek z malinami umieścić na palniku o średnim płomieniu. Gotować cały czas mieszając ok. 15 minut aż cały cukier się rozpuści a owoce puszczą sok.
-
Następnie zawartość przetrzeć przez sito do drugiego garnka. Do przecedzonego soku dodać sok z cytryny i ponownie zagotować.
-
Następnie rozlać do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Nie trzeba już pasteryzować.
Pyszny i zdrowy sok z aronii
W sierpniu dojrzewa aronia. Ja zawsze dostaję sporo od mojej bratowej, Beaty. Z aronii też robię pyszny i zdrowy sok.
Składniki:
-
1 kg owoców aronii
-
1litr wody
-
garść liści aronii
-
1kg cukru
-
1 duża cytryna
Opis przygotowania:
-
Owoce na gronach umyć dobrze w wodzie. Następnie obrane, pozbawione ogonków umieścić w garnku i zalać wodą. Dodać umyte liście aronii, przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i na “małym ogniu” gotować ok. kilkunastu minut. Odstawić na kilka godzin (chodzi o to by owoce puściły jak najwięcej soku).
-
Po tym czasie przecedzić sok przez sitko do drugiego garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i gotować mieszając aż cały cukier się rozpuści.
-
Rozlać sok do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików lub szklanych butelek. Pasteryzować 20 minut.
Niezawodny dżem truskawkowy
Dżem truskawkowy – po prostu smak lataArchiwum autora
Wśród podstawowych przetworów w mojej kuchni znajdują się też dżemy. Czołową pozycję zajmuje ten truskawkowy. Mam dla was dwa przepisy: jeden z wykorzystaniem substancji żelującej, a drugi bazujący wyłącznie na cukrze.
Składniki:
Opis przygotowania:
-
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Następnie połowę z nich pokroić na małe cienkie plastry a drugą połowę zmiksować. Wszystkie przełożyć do garnka, zasypać cukrem żelującym i zagotować.
-
Dodać cukier oraz ziarenka z laski wanilii i gotować jeszcze ok. 4 minut.
-
Następnie przelać dżem do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Zamknąć i odwrócić do góry dnem na ok. 20 minut.
Sposób na dżem bez substancji żelującej.
Składniki:
Opis przygotowania:
-
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Pokroić na mniejsze kawałki, wsypać do garnka zasypać cukrem, dolać sok z cytryny i dodać łyżkę masła.
-
Podlać niewielką ilością wody aby truskawki się nie przypaliły. Wstawić na gaz, mieszać i smażyć aż otrzymamy konsystencję dżemu.
-
Przelać do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Zapasteryzować.
Podobnie można zrobić dżem z innych owoców, na przykład porzeczek albo wiśni.
Ogórki kiszone – latem obowiązkowe
Jak przygotować idealnie kiszone ogórki?123RF/PICSEL
Latem obowiązkowo robię też górki kiszone. Poniżej moja receptura. Ogórki przygotowuję w typowych słoikach (0,9l) i podaję proporcje na jeden słoik. Ile słoików zrobicie, to już od was zależy. Przy wybieraniu ogórków warto zwrócić uwagę na to, by były jędrne i niezbyt duże.
Składniki:
-
nieduże ogórki gruntowe
-
1-2 ząbki czosnku
-
koper z baldachami
-
kawałek korzenia chrzanu
-
listek czarnej porzeczki lub winogrona
-
gorąca solanka (na jeden litr wody jedna łyżka soli kamiennej do przetworów)
Opis przygotowania:
-
Przygotować słoiki, umyć i wyparzyć.
-
Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Koper przepłukać jak i liście porzeczki. Chrzan obrać i podzielić na mniejsze kawałki.
-
Do słoika włożyć koper, jeden dwa ząbki czosnku, oraz kawałek chrzanu i liść porzeczki. Następnie pionowo i bardzo ciasno ułożyć w słoju ogórki. Na samej górze część ogórków może być ułożona płasko.
-
Gorącą solanką (w gotującej się wodzie rozpuścić sól, jedna łyżka na jeden litr) zalać ogórki tak aby płyn przykrył całkowicie ogórki.
-
Zakręcić mocno słoiki i pozostawić w pomieszczeniu kuchennym na 3 dni a następnie wynieść do spiżarni.
Jeśli chcecie móc rozpieszczać swoje podniebienia zimą, kiedy sezonowe owoce i warzywa są praktycznie niedostępne, to zachęcam was do wykorzystania powyższych przepisów. Zarówno miłośnicy kiszonek, jak i słodkości znajdą coś dla siebie.
Przepis na knedle z morelamiInteria Kulinaria
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS