Co do placków z cukinii zamiast mąki?
Pełnią wiosny, coraz chętniej sięgamy po dania obiadowe na bazie warzyw. Jednym z prostszych, a zarazem pyszniejszych, są przyrumienione na patelni placki z cukinii. W proponowanych przepisach z łatwością dostrzeżemy, że na liście składników widnieje mąka. Jeśli jednak chcemy uzyskać idealnie chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku danie, zastąpmy mąkę płatkami owsianymi.
Składniki na placki z cukinii
Jak zrobić placki z cukinii z płatkami owsianymi?
Placki z cukinii najlepiej smakują w sezonie wiosenno-letnim123RF/PICSEL
-
Cukinię dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywo przekładamy do miski, dodajemy płatki owsiane i odstawiamy na 10-15 minut.
-
Po tym czasie cukinia puści wodę, która rozmiękczy płatki owsiane. Na tym etapie do masy wbijamy jajka, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy od uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i nakładamy ciasto łyżką lub chochelką. Placki z cukinii smażymy z obu strony na złocisty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
-
Gotowe placki z cukinii najlepiej serwować na ciepło z dodatkiem ulubionych ziół, kleksem śmietany, jogurtu naturalnego lub domowego sosu czosnkowego. Smacznego!
Ciekawe dodatki do placków z cukinii
Podstawowy przepis na placki z cukinii smakuje wybornie i nie ma potrzeby wzbogacać go o dodatkowe składniki. Jeśli jednak znudziła nam się tradycyjna wersja i szukamy ciekawego urozmaicenia, dodajmy do masy:
-
ziemniaki,
-
marchewkę,
-
pietruszkę,
-
pasternak.
Bardziej wyrazisty smak uzyskamy, łącząc cukinię z wyrazistą w smaku cebulą lub białą częścią pora. Zielonkawy kolor placuszków warto przełamać nieco intensywniejszą barwą. W tym celu wykorzystajmy świeżą paprykę, pomidory, a także kukurydzę lub groszek z puszki. Chrupiące danie na bazie cukinii rozpieści kubki smakowe, jeśli dodamy do niego m.in.:
-
fetę,
-
mozzarellę,
-
tarty żółty ser,
-
parmezan,
-
twaróg.
„Ewa gotuje”: Łosoś w cieście francuskimPolsat
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS