A A+ A++

Co do placków z cukinii zamiast mąki?

Pełnią wiosny, coraz chętniej sięgamy po dania obiadowe na bazie warzyw. Jednym z prostszych, a zarazem pyszniejszych, są przyrumienione na patelni placki z cukinii. W proponowanych przepisach z łatwością dostrzeżemy, że na liście składników widnieje mąka. Jeśli jednak chcemy uzyskać idealnie chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku danie, zastąpmy mąkę płatkami owsianymi.

Składniki na placki z cukinii

Jak zrobić placki z cukinii z płatkami owsianymi?

Placki z cukinii najlepiej smakują w sezonie wiosenno-letnim123RF/PICSEL

  1. Cukinię dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywo przekładamy do miski, dodajemy płatki owsiane i odstawiamy na 10-15 minut.

  2. Po tym czasie cukinia puści wodę, która rozmiękczy płatki owsiane. Na tym etapie do masy wbijamy jajka, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy od uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i nakładamy ciasto łyżką lub chochelką. Placki z cukinii smażymy z obu strony na złocisty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

  4. Gotowe placki z cukinii najlepiej serwować na ciepło z dodatkiem ulubionych ziół, kleksem śmietany, jogurtu naturalnego lub domowego sosu czosnkowego. Smacznego!

Ciekawe dodatki do placków z cukinii

Podstawowy przepis na placki z cukinii smakuje wybornie i nie ma potrzeby wzbogacać go o dodatkowe składniki. Jeśli jednak znudziła nam się tradycyjna wersja i szukamy ciekawego urozmaicenia, dodajmy do masy:

  • ziemniaki,

  • marchewkę,

  • pietruszkę,

  • pasternak.

Bardziej wyrazisty smak uzyskamy, łącząc cukinię z wyrazistą w smaku cebulą lub białą częścią pora. Zielonkawy kolor placuszków warto przełamać nieco intensywniejszą barwą. W tym celu wykorzystajmy świeżą paprykę, pomidory, a także kukurydzę lub groszek z puszki. Chrupiące danie na bazie cukinii rozpieści kubki smakowe, jeśli dodamy do niego m.in.:

  • fetę,

  • mozzarellę,

  • tarty żółty ser,

  • parmezan,

  • twaróg.

„Ewa gotuje”: Łosoś w cieście francuskimPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSpecjalny zwrot podatku dla seniorów. Ma związek z 13. i 14. emeryturą
Następny artykułZapomniani, skompromitowani, na marginesie. Parlament Europejski to nierzadko koniec kariery w polityce