Elektrownia wznowiła działanie po zakończeniu wojny, by po latach prężnej działalności oficjalnie zakończyć produkcję prądu w 2001 roku. Nowy rozdział tego miejsca zaczął pisać się 15 lat później, kiedy projekt został przejęty przez Tristan Capital Partners i White Star Real Estate. Inwestorzy obrali sobie za zadanie rewitalizację obiektu, podejmując się trudnego zadania odnowienia i odzyskania zanieczyszczonego obszaru brownfield i przekształcenia go w pulsujące centrum miejskie, zgodne z założeniami ESG – renowacja istniejącego obiektu znacząco zmniejsza bowiem wbudowany ślad węglowy inwestycji. Historyczna wartość projektu była bogatym źródłem inspiracji architektonicznych. Każdy najdrobniejszy element potraktowany został z szacunkiem dla jego dziedzictwa. Zostały użyte tradycyjne metody wypalania cegieł, a przedmioty odzyskane z budynków elektrowni zostały wykorzystane do stworzenia unikatowych dekoracji wnętrz. Rewitalizacja obiektu doskonale wpisała się w światowy trend przywracania do życia zabytkowych przestrzeni, które – łącząc historię z nowoczesnością – na nowo budują miejski krajobraz. W kompleksie można zobaczyć oryginalnie zachowane elementy.
W zrewitalizowanych wnętrzach Elektrowni Powiśle swoją przestrzeń znalazło ponad 90 polskich i zagranicznych marek, Food Hall oraz pierwsza w Polsce strefa piękna, podobna do słynnego Harrodsa – Beauty Hall, w której można skorzystać z ponad 450 usług kosmetycznych wspartych obsługą concierge. Przestrzeń Elektrowni Powiśle to także 90 apartamentów na wynajem, 3 budynki biurowe oraz hotel butikowy hiszpańskiej sieci – Barceló Warsaw Powiśle. Elektrownia Powiśle nazywana jest „kulinarną stolicą Warszawy” – znajduje się tutaj 41 restauracji, kawiarni i barów (liczba ta ciągle rośnie), serwujących smaki z różnych zakątków świata, co stanowi największą liczbę punktów gastronomicznych w jednym miejscu w tym regionie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS