Wczoraj, 30 września (22:10)
Zawodniczki Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin pokonały na wyjeździe moskiewski Spartak 73:69 (10:22, 26:17, 18:18, 19:12) w rewanżowym spotkaniu eliminacji Pucharu Europy i awansowały do fazy grupowej turnieju. Pierwsze spotkanie w Lublinie polski zespół wygrał 62:61.
Wyjazdowa przegrana w pierwszym spotkaniu zaledwie jednym punktem, w korzystniejszej teoretycznie sytuacji stawiała drużynę moskiewską przystępującą do rewanżu przy wsparciu swoich kibiców. Początek zdawał się to potwierdzać, bo po pierwszej kwarcie gospodynie prowadziły różnicą 12 punktów, a po pięciu minutach na koncie lublinianek były tylko 3 punkty zdobyte rzutem z dystansu przez Kamiah Smalls.
Drugą kwartę polskie zawodniczki rozpoczęły bardziej agresywnie od zdobycia 9 punktów, przy zerowej skuteczności miejscowych. Od tego momentu toczyła się już bardziej wyrównana gra, w której Spartak wygrywa najwyżej różnicą sześciu punktów. Tę część meczu celną “trojką” w ostatniej sekundzie zakończyła Smalls i na przerwę zespół schodziły przy stanie 39:36 dla ekipy rosyjskiej.
Można powiedzieć, że ta pierwsza połowa stała pod znakiem rywalizacji najlepszych w obydwu zespołach Amerykanek Unique Thompson i Smalls, które zdobyły odpowiednio 16 i 14 punktów.
Już w 3. minucie po zmianie stron po dwóch skutecznych akcjach Natashy Mack oraz udanym wejściu, przy którym faulowana Smalls trafiła i dodała punkt z rzutu wolnego, polska drużyna objęła pierwsze w tym spotkaniu prowadzenie 42:41. W 36. min. Pszczółka wygrywała 51:43, ale dość szybko gospodynie wyrównały i ponownie objęły prowadzenie, prowadząc po trzeciej kwarcie 57:54.
Decydującą odsłonę obydwie drużyny rozpoczęły nerwowo, przez ponad dwie minuty nie trafiając do kosza. Jako pierwsza uczyniła to najlepsza na parkiecie Smalls, znów zdobywając punkty z faulem i doprowadzając do wyrównania. Kolejne punkty Mack i Ivany Jakubcovej sprawiły, że to lubelskie akademiczki odzyskały prowadz … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS