Wczoraj, 7 marca (15:31)
Czy ciemniejąca skórka i rozlewające się na bananie brązowe plamy świadczą o tym, że nie nadaje się już do spożycia? Wystarczy wykonać prosty test, aby ustalić, co zrobić z podejrzanie wyglądającym bananem. Podczas oględzin zalecamy wyjątkową czujność. Przegapienie jednej z oznak może skończyć się dla naszego organizmu dość nieprzyjemnie.
Niezależnie od tego, czy robimy zakupy w dużych marketach, albo wręcz przeciwnie – wybieramy niewielkie osiedlowe spożywczaki, najchętniej poszukujemy idealnie żółtych bananów. Do wszelkich odstępstw od reguły podchodzimy z podejrzliwością. Badanie przeprowadzone na Politechnice Gdańskiej wykazało, że tylko 9% kupujących sięgnie po owoc, na którym widoczne są brązowe plamki.
Czy brązowe plamki świadczą o tym, że banan się zepsuł? Okazuje się, że są one następstwem naturalnego procesu dojrzewania owoców. Gatunek ten zrywany jest wtedy, kiedy dominuje na nim zielona barwa, a dopiero w trakcie transportu, pod wpływem przemiany chlorofilu w karoten, nabiera żółtej barwy. Jeśli skórkę banana zdobią brązowe plamy, ale nie towarzyszy im przykry zapach, widoczne oznaki pleśni czy sącząca się ze środka ciecz – bezpiecznie możemy rozkoszować się sycącym przysmakiem.
Sprawdź: Banany, jakie znaliśmy, wkrótce znikną ze sklepów? Winny agresywny grzyb
Usiana brązowymi plamkami skórka banana to jeszcze nie powód do obaw. Dla wielu osób stanowi ona wyraźny znak, że miąższ owocu właśnie nabrał idealnej słodkości, a jego wartość odżywcza wzrosła. Rozpadający się w rękach banan o mętnym i lepkim miąższu powinien jednak stanowić znak ostrzegawczy. Zanim zdecydujemy się na spożycie takiego okazu, warto poddać go dokładnym oględzinom.
Im starszy i dłużej leżący w misce banan, tym większe ryzyko, że rozwinie się w nim grzyb nigrospora. … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS