A A+ A++

Tradycyjna szarlotka stawia nas niejednokrotnie przed sporym wyzwaniem. Do jej przygotowania konieczne są bowiem nawet niewielkie umiejętności kucharskie, a do tego również odrobina wolnego czasu. Chociaż zachwyca smakiem, czasami trzeba się natrudzić, by ją stworzyć. Oto więc smaczna i zdrowa alternatywa. Wykonasz w kilka chwil.

Szybka szarlotka w tortownicy. Potrzebujesz tylko kilku składników

Szarlotka przez wielu uznawana jest za jedno z najsmaczniejszych polskich wypieków. By zaoszczędzić nieco na czasie – szczególnie wtedy, kiedy niezapowiedziani goście stoją już u progu – warto sięgnąć po jej ekspresową wersję. Co ważne, z przygotowaniem tego ciasta poradzi sobie każdy – nawet ten, kto dotąd nie próbował swoich sił w pieczeniu.

Zobacz również:

Potrzebować będziesz:

  • 1 szklankę płatków owsianych błyskawicznych,

  • 1 jabłko,

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 2 jajka,

  • 3 łyżki miodu,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 15 sztuk orzechów włoskich,

  • 1 łyżkę masła,

  • 1 łyżkę masła orzechowego,

  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

  1. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Pozostałe składniki wyjmij z lodówki, by uzyskały temperaturę pokojową. Nastaw piekarnik na 180 st. C.

  2. Wszystkie składniki, oprócz orzechów włoskich, rozdrobnij w blenderze. Dokładnie wymieszaj.

  3. Tortownicę lub blaszkę o wymiarach 18 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę. Wierzch posyp orzechami.

  4. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.

Ekspresowa szarlotka zachwyci smakiem. Na uwagę zasługuje jednak również jej skład. Jest bowiem jednym ze zdrowszych ciast, którym możesz zajadać się bez obaw.

Szybka szarlotka w tortownicy. Potrzebujesz tylko kilku składników123RF/PICSEL

Czy płatki owsiane są naprawdę zdrowe? Zdziwisz się, co potrafią

Płatki owsiane zalet mają wiele. Dodane do deseru zamienią go więc w zdrową przekąskę. W swoim składzie zawierają bowiem witaminy z grupy B oraz witaminę E czy kwas foliowy, a także minerały: wapń, żelazo, cynk, fosfor czy potas. Zaledwie pół szklanki suchego produktu dostarcza zaś znaczącej ilości codziennego zapotrzebowania na mangan, magnez i miedź.

Płatki owsiane, bogate dodatkowo w błonnik, regulują pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Pozytywnie wpływają też na układ sercowo-naczyniowy. Wprowadź więc do codziennej diety i ciesz się ich możliwościami. Jak się okazuje, świetnie sprawdzą się nawet jako składnik wypieków.

“Ewa gotuje”: Miętowy cukierPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWyleczyli pacjentkę z cukrzycy typu 1. Wystarczyło kilka zastrzyków
Następny artykułŁysa Góra | koncert