Tradycyjna szarlotka stawia nas niejednokrotnie przed sporym wyzwaniem. Do jej przygotowania konieczne są bowiem nawet niewielkie umiejętności kucharskie, a do tego również odrobina wolnego czasu. Chociaż zachwyca smakiem, czasami trzeba się natrudzić, by ją stworzyć. Oto więc smaczna i zdrowa alternatywa. Wykonasz w kilka chwil.
Szybka szarlotka w tortownicy. Potrzebujesz tylko kilku składników
Szarlotka przez wielu uznawana jest za jedno z najsmaczniejszych polskich wypieków. By zaoszczędzić nieco na czasie – szczególnie wtedy, kiedy niezapowiedziani goście stoją już u progu – warto sięgnąć po jej ekspresową wersję. Co ważne, z przygotowaniem tego ciasta poradzi sobie każdy – nawet ten, kto dotąd nie próbował swoich sił w pieczeniu.
Zobacz również:
Potrzebować będziesz:
-
1 szklankę płatków owsianych błyskawicznych,
-
1 jabłko,
-
3 łyżki jogurtu naturalnego,
-
2 jajka,
-
3 łyżki miodu,
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
15 sztuk orzechów włoskich,
-
1 łyżkę masła,
-
1 łyżkę masła orzechowego,
-
1/2 łyżeczki cynamonu.
-
Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Pozostałe składniki wyjmij z lodówki, by uzyskały temperaturę pokojową. Nastaw piekarnik na 180 st. C.
-
Wszystkie składniki, oprócz orzechów włoskich, rozdrobnij w blenderze. Dokładnie wymieszaj.
-
Tortownicę lub blaszkę o wymiarach 18 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę. Wierzch posyp orzechami.
-
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.
Ekspresowa szarlotka zachwyci smakiem. Na uwagę zasługuje jednak również jej skład. Jest bowiem jednym ze zdrowszych ciast, którym możesz zajadać się bez obaw.
Szybka szarlotka w tortownicy. Potrzebujesz tylko kilku składników123RF/PICSEL
Czy płatki owsiane są naprawdę zdrowe? Zdziwisz się, co potrafią
Płatki owsiane zalet mają wiele. Dodane do deseru zamienią go więc w zdrową przekąskę. W swoim składzie zawierają bowiem witaminy z grupy B oraz witaminę E czy kwas foliowy, a także minerały: wapń, żelazo, cynk, fosfor czy potas. Zaledwie pół szklanki suchego produktu dostarcza zaś znaczącej ilości codziennego zapotrzebowania na mangan, magnez i miedź.
Płatki owsiane, bogate dodatkowo w błonnik, regulują pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Pozytywnie wpływają też na układ sercowo-naczyniowy. Wprowadź więc do codziennej diety i ciesz się ich możliwościami. Jak się okazuje, świetnie sprawdzą się nawet jako składnik wypieków.
“Ewa gotuje”: Miętowy cukierPolsat
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS