Ekologiczne opakowania cukiernicze – czyli jakie?
Jeszcze do niedawna to plastikowe opakowania cukiernicze cieszyły się największą popularnością w branży. Nic w tym dziwnego – są trwałe, umożliwiają bezpieczny transport wypieków, a także pozwalają na ich estetyczną prezentację. Ze względów środowiskowych, częstotliwość wykorzystywania plastikowych pojemników zaczęła stopniowo spadać. Chociaż wykonuje się je z politereftalanu etylenu (PET), który można poddać recyklingowi, cały proces jest niezwykle skomplikowany i kosztowny. Z tego powodu to właśnie opakowania ekologiczne zaczęły zyskiwać coraz większą popularność.
Ekologiczne opakowania cukiernicze to takie, który powstały na bazie naturalnych materiałów. Najczęściej wytwarzane są z kartonu lub papieru, z niewielką domieszką PLA – polimeru uzyskiwanego z surowców roślinnych. Opakowania te są w pełni biodegradowalne. Co to oznacza? To, że w odróżnieniu od plastiku, po określonym czasie ulegają naturalnemu rozkładowi, nie zaśmiecając przy tym środowiska naturalnego. Zarówno karton, jak i papier są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i mogą mieć styczność z żywnością. Każda dobra hurtownia opakowań cukierniczych powinna mieć ekologiczne pojemniki jednorazowe w swojej ofercie.
Jak znaleźć hurtownię oferującą eko opakowania cukiernicze?
W dzisiejszych czasach, dzięki swobodnemu dostępowi do internetu znalezienie interesującej nas firmy lub usługodawcy nie stanowi większego problemu. Wystarczy wiedzieć jak korzystać z wyszukiwarki Google – i to wszystko. Jeśli interesują nas ekologiczne opakowania cukiernicze, wpiszmy, na przykład: “ekologiczne pojemniki jednorazowe hurtownia”, bądź też “hurtownia opakowań cukierniczych eko”. Uzyskane wyniki powinny być satysfakcjonujące.
Ekologiczne pojemniki jednorazowe – do czego się nadają?
Jednorazowe pojemniki cukiernicze wykonane z materiałów biodegradowalnych znajdą wiele zastosowań. Najczęściej przybierają one formę opakowań do ciast i tortów – występują w wielu kształtach oraz rozmiarach, dzięki czemu bez problemu można znaleźć pojemnik dopasowany do konkretnego wypieku. Niekiedy wyposażone są one w specjalne uchwyty, ułatwiające przenoszenie i transport wyrobów. Do tego praktyczne zaczepy umieszczone po bokach zapobiegają niekontrolowanym otwarciom pudełka.
Ekologiczne pojemniki na torty i ciasta są często wybierane nie tylko ze względów środowiskowych. Materiał, z którego są wykonane – najczęściej jest to tektura falista – cechuje się wyjątkową wytrzymałością. Proces ich składania jest prosty, a przed złożeniem nie zajmują wiele miejsca – bez problemu można mieć przygotowanych nawet kilkaset pudełek czekających na zapleczu cukierni.
Foto: Pexels.com
Źródło: Publikacja partnera
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS