Na Giełdzie w Wapienicy rozpoczyna działalność Eko-Bazar Bielsko-Biała. To pierwsze tak wyjątkowe miejsce w naszym regionie, gdzie będzie można nabyć zdrowe, smaczne i ekologiczne produkty prosto od wytwórców. Młodzi ludzie, w tym wegetarianie i weganie, będą usatysfakcjonowani, że Bielsko-Biała podąża za światowymi ekologicznymi trendami, a starsi mieszkańcy odnajdą tu smaki swojego dzieciństwa. To miejsce, które będzie tętnić życiem, stawiać na rodzinną atmosferę i w którym producenci zdradzą sekrety swoich specjałów i przygotowywania najsmaczniejszych zdrowych potraw.
Eko-Bazar pod szyldem „Polska Ekologia” rozpocznie działalność już w sobotę, 3 października. Będzie czynny w każdą sobotę od 8.00 do 17.00 i w każdą niedzielę od 8.00 do 15.00. Został zlokalizowany na wydzielonym terenie Giełdy w Wapienicy o powierzchni 440 metrów kwadratowych, tuż obok głównego wjazdu. Do dyspozycji odwiedzających jest aż tysiąc bezpłatnych miejsc parkingowych. Lokalizacja Giełdy tuż przy węźle drogi ekspresowej S52 pozwoli tu szybko dotrzeć mieszkańcom nie tylko całego regionu, ale również choćby Górnego Śląska i Czech.
Na świeżym powietrzu powstanie swoiste miasteczko ekologiczne. W urokliwych drewnianych domkach będzie można zakupić specjały, które zachwycą każdego smakosza zwracającego uwagę na to, by żywność była ekologiczna, zdrowa, przygotowywana bez jakichkolwiek sztucznych dodatków i pomijająca długi łańcuch dystrybucji i magazynowania, w myśl zasady „od pola do stołu”. Sami pomysłodawcy tego przedsięwzięcia, Aleksandra i Wiesław Wróblewscy z Żywca, zaprezentują tu aż trzy „rodziny” kulinarnych przysmaków. – W naszej „Bacówce u Wiecha” wystawimy górskie sery z Orawy i cały wachlarz zachwycających miodów ekologicznych. Kochamy prawdziwe smaki Bułgarii, Macedonii czy Węgier, więc mamy całą paletę ręcznie przygotowywanych ajwarów oraz past na bazie papryki i najlepszych warzyw. Uzupełnieniem naszej oferty są wędliny z zakładu „Jasiołka” z Dukli – wyliczają małżonkowie. – Kolejni wystawcy zaoferują tu ponadto najwspanialsze naturalne pieczywo i najwyższej jakości mięso, z dziczyzną i jagnięciną na czele. Maziejukowie wystawią tu kozie sery i inne produkty na bazie mleka koziego. Mieszkańcy znajdą tu sezonowe warzywa i owoce, które przywiozą sami rolnicy. Gwarantujemy, że co tydzień zaskoczymy naszych gości kulinarnymi nowościami, a mamy też ofertę specjalnie przygotowaną dla najmłodszych – opowiada Aleksandra Wróblewska, która będzie administrować Eko-Bazarem. W ekologicznym miasteczku wyszukamy zarówno polskie produkty, w tym regionalne perełki, ale także i ekologiczne przysmaki spoza Polski, które zachwyciły mieszkańców na zagranicznych wojażach. – Zadbam, by pojawiały się tu wyłącznie produkty certyfikowane i najwyższej jakości, dające pełną satysfakcję klientom. Chcemy zbudować mocną markę i nie dopuszczamy żadnych półśrodków – zapewnia Aleksandra Wróblewska.
Na początek Eko-Bazar będzie się składał z ośmiu domków, ale docelowo może być ich aż pięćdziesiąt, a teren bazaru może się powiększyć nawet dwukrotnie. – Gdy już uporamy się z epidemią, będzie czas na wspaniałą integrację miłośników zdrowego jedzenia. Planujemy pokazy pieczenia, warsztaty, kulinarne imprezy, degustacje i realizację lokalnych projektów nawiązujących do naszego kulinarnego dziedzictwa. Eko-Bazar będzie tętnić życiem przez cały rok! – mówi z uśmiechem Wiesław Wróblewski.
– Bielsko-Biała zasługuje na tak wyjątkowe miejsce. Zasługują na to nasi mieszkańcy oraz najlepsi polscy producenci, w tym lokalni, którzy gwarantują najwyższą jakość owoców pracy swoich rąk. Dziękujemy za wsparcie tego pomysłu władzom miasta z prezydentem Bielska-Białej Jarosławem Klimaszewskim. Z wielką satysfakcją w taki sposób poszerzamy ofertę Giełdy w Wapienicy. Eko-Bazar da mieszkańcom to, czego jeszcze w okolicy nie było i będzie dodatkowym walorem dla gości naszego miasta z całego regionu – cieszy się Marcin Szarek, prezes zarządu spółki Beskidzki Hurt Towarowy, zarządzającej Giełdą w Wapienicy.
Nad pomysłem otwarcia ekologicznego miasteczka od ponad roku pracowali Aleksandra i Wiesław Wróblewscy. Będzie on działać pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”, które ma takie bazary choćby na warszawskim Służewcu. – Jestem bielszczaninem mieszkającym w Żywcu. To wielka radość, że właśnie tutaj możemy wypełnić lukę i stworzyć przestrzeń do spotkań producentów i wytwórców z miłośnikami najwyższej jakości ekologicznej żywności – stwierdza Wiesław Wróblewski, wzięty kucharz, członek stowarzyszenia „Polska Ekologia”, aktywny uczestnik największych europejskich targów ekologicznych, propagator zdrowego żywienia, wraz z żoną prowadzący „Bacówkę u Wiecha” i „Bałkańskie Smaki”. – Eko-Bazar będzie miejscem z duszą, gdzie w niespiesznej atmosferze będzie można do woli rozmawiać z wystawcami, zasięgnąć rady, wziąć cudowne przepisy na przyrządzenie zakupionych produktów, poznać innych pasjonatów zdrowej żywności i pokochać wszystko to, co może nam zaoferować idea sięgania po najlepsze i ekologiczne produkty – puentuje Aleksandra Wróblewska.
Wieści z ekologicznego miasteczka można na bieżąco śledzić na facebookowym profilu „Eko-Bazar Bielsko-Biała”.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS