Władze
Egiptu dostrzegają konieczność staranniejszego kontrolowania
jakości usług świadczonych przez firmy działające w sektorze
turystycznym. Chodzi między innymi o zapewnienie bezpieczeństwa
żywienia – pisze rosyjski portal branży turystycznej Ator.
Pod
koniec października goście hotelu AMC Royal w Hurghadzie zatruli
się jedzeniem – skarżyli się na gorączkę, biegunkę i wymioty.
Poszkodowanych było około 40 osób, w tym wielu Rosjan. Na
szczęście raczej lekko, ale nie obyło się bez pomocy lekarskiej.
Do hotelu przyjechała komisja z Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa
Turystyki, by ustalić przyczyny zdarzenia.
Czytaj więcej
Egipt
chce zapobiec takim sytuacjom w przyszłości, teraz premier kraju
Mustafa Madbuli podpisał dekret o utworzeniu stałego komitetu,
który ma nadzorować jakość żywienia. Na jego czele stanie
przedstawiciel Ministerstwa Turystyki i Dziedzictwa Starożytności,
a w jego skład wejdą pracownicy tego i innych resortów.
Wcześniej,
po wspomnianym zatruciu w hotelu, powstała komisja, która
przeprowadziła kontrole w obiektach wypoczynkowych. W konsekwencji
dziewięć z nich czasowo zamknięto, a trzydziestu obniżono
kategorię o jedną gwiazdkę.
Ator
podaje, że nie tylko hotele będą kontrolowane, ale także centra
nurkowe mają być poddane audytom. Ministerstwo Turystyki ma
nadzorować komitet koordynacyjny, którym kierować będzie ekspert
w dziedzinie nurkowania i działalności mo … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS