Dzisiaj zgodnie z tradycją obchodzimy “Tłusty Czwartek”. Geneza święta sięga czasów pogańskich, kiedy to świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na objadaniu się tłustymi potrawami, w szczególności jadano różne rodzaje mięsiwa oraz piciu wina. Zagryzką natomiast były pączki nadziewane…..słoniną.
Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej z ukrytym w środku orzeszkiem. Inną nazwą tłustego czwartku są zapusty czy ostatki. Rozpoczynają one okres końcówki karnawału, który trwa aż do śledzika, czyli wtorku przed Środą Popielcową, kiedy to chrześcijanie rozpoczynają Wielki Post.
Skoro tytuł brzmi “Wojna pączków z Purclami” więc zapraszamy do obejrzenia dwóch odcinków “Kaszubskiego Gotowania” w których Pani Halina Roginska przygotowuje pyszne, tradycyjne pączki i purcle.
Tak w skrócie to w zasadzie tylko nadzieniem i kształtem. Pączek ma w środku dżem lub marmoladę , natomiast purcle nie mają nadzienia. Pączek jest okrągły a purcel ma nieregularny kształt.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS