Dziś tłusty czwartek – święto pączków i faworków
Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany również jako zapusty. Tego dnia według tradycji dozwolone jest objadanie się pączkami i faworkami. Pączki znane były już w starożytnym Rzymie. Początkowo nie były przygotowywane na słodko. Robiło się je z ciasta chlebowego i nadziewało słoniną. Słodki pączek jest zapewne zapożyczeniem z kuchni arabskiej. W tej wersji zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Wyglądały one wtedy nieco inaczej niż obecnie. W środku miały ukryty mały orzeszek lub migdał. Mówiło się, że ten kto trafił na taki szczęśliwy pączek, będzie cieszył się dostatkiem i powodzeniem. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży. Wedle tradycji w Tłusty Czwartek dozwolone jest objadanie się. Zatem wszystkim łasuchom życzymy smacznego!
Redakcja nie publikuje komentarzy zawierających treści wulgarne lub obraźliwe, komentarzy naruszających dobra osób trzecich, jak również komentarzy nie na temat. Błyskotliwym opiniom wszelkich trolli i hejterów zapewniamy miłą utylizację w naszym koszu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS