A A+ A++
Dziś jest zapomniana. Opóźnia procesy starzenia

Dziś jest zapomniana. Opóźnia procesy starzenia

Jak zrobić domową chałwę?

Jak zrobić domową chałwę?

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

PŻm

18.05.2024 12:41, aktualizacja: 18.05.2024 13:27

Chałwą w PRL-u zajadało się niemal każde dziecko. Nie każdy jednak wie, że bez trudu można przyrządzić ją we własnej kuchni. W dodatku potrzebujemy do tego tylko dwóch łatwo dostępnych w niemal każdym sklepie składników.

Chałwa to jeden z największych przysmaków z PRL-u. Mimo że w Polsce wiele produktów nie było wówczas dostępnych, ze zdobyciem jej nie było aż tak dużego problemu. Obecnie wiele osób decyduje się zrobić ją samodzielnie w domu. W końcu to banalnie proste.

Kilka słów o chałwie

Pierwsze chałwy pojawiły się w Indiach. Przysmak ten bardzo szybko zyskał ogromne uznanie również w innych krajach. Jeszcze kilkanaście lat temu można ją było znaleźć w niemal każdym polskim domu, jednak okazuje się, że po raz pierwszy nasi rodacy usłyszeli o niej dopiero w drugiej połowie XX w.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wówczas zaczęto produkować ją na masową skalę. Chętnie sięgali po nią zarówno bogaci, jak i biedni. W dodatku bez trudu można ją było dostać w niemal każdym sklepie lub zrobić ją samodzielnie.

Chałwa bogata jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, a nawet witaminy. Dzięki zawartości antyoksydantów może przyczyniać się do poprawy stanu skóry i opóźniania procesów starzenia. Jednak ze względu na wysoką kaloryczność i zawartość cukru, chałwę należy spożywać z umiarem. Warto jednak wiedzieć, że przysmak ten jest bardzo kaloryczny, dlatego lepiej nie spożywać jej zbyt wiele.

Czytaj też: Dziś jest zapomniana. Szkoda, bo opóźnia procesy starzenia

Jak zrobić chałwę w domu?

Wbrew pozorom przyrządzenie chałwy nie jest trudne. Wystarczy bowiem zaopatrzyć się w dwa składniki: łuskane nasiona (np. słonecznika) oraz miód.

W pierwszej kolejności należy zająć się słonecznikiem, który powinniśmy prażyć na patelni, ciągle go przy tym mieszając. Gdy tylko zauważymy, że nasiona zaczynają przybierać złoty kolor, możemy mieć pewność, że są już gotowe. Warto przesypać je wówczas do miseczki i poczekać aż ostygną.

Później za pomocą blendera należy dokładnie zmiksować sprażone ziarna do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na sam koniec wystarczy już tylko dodać do nich ok. 10 łyżek miodu. Kiedy wszystkie składniki już się ze sobą połączą, trzeba przełożyć powstałą masę do foremki, którą umieszczamy na całą noc w lodówce. Po tym czasie nasza chałwa powinna być już gotowa.

Czytaj też: W PRL-u była w każdym domu. Maść nadal można kupić

Zapraszamy na grupę na Facebooku – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPromocja na kontroler Microsoft Xbox Elite Series 2 Core (czerwony) – za 399 zł (rabat 100 zł)
Następny artykułKosmiczna wystawa prac Edyty M. Nieduziak i Marzeny Paciej w Galerii Małej M2