A A+ A++

W miniony poniedziałek zakończył się cykl spotkań warsztatowych poświęcony “Dzikiej kuchni”. Podczas zajęć uczestnicy poznali smak i aromat składników pochodzących z łąk i lasów. Prowadząca – Marta Olechowska opowiadała o ich niezwykłych właściwościach. Mieszkańcy Kochanówki, Kozłowa i Głobikowej mieli okazję zgłębić tajniki roślin dzikorosnących, poznać ich wyjątkowe działania, wpływ na zdrowie i urodę, a także jakie potrawy można z nich przygotować i umiejętnie “przemycić” w daniach dla najbardziej wybrednych smakoszy- dzieci.

W Kochanówce uczestnicy mieli okazję skosztować naparu z dziurawca z plasterkami limonki, który oczyszcza organizm i wspomaga układ trawienny. Kolejnym punktem kulinarnym była sałatka ze szczawiem, szczypiorkiem i pomidorami, podana z sosem majonezowo-musztardowym na bazie oliwy, co zapewniało nie tylko wyrazisty smak, ale również bogactwo witamin i zdrowych tłuszczy. Danie główne stanowił ryż z marchewką, z dodatkiem oleju kokosowego, polany sosem słodko-kwaśnym i udekorowany pomarańczowym sosem balsamicznym, nadający całej potrawie wyjątkową wyrazistość.
Warsztaty w Kozłowie przeniosły uczestników w świat nowych smaków. Przygotowano napar z nawłoci z dodatkiem plastrów mandarynki, który działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Serwowano także kaszotto z żółtlicą, papryką i prażonym słonecznikiem, zaprawione aromatycznym sosem na bazie oliwy z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Tak skomponowane danie dostarczyło uczestnikom mnóstwa minerałów i antyoksydantów.

Spotkanie w Głobikowej było równie inspirujące. Smakosze mieli możliwość spróbowania naparu z liści morwy białej – wspaniale regulującej poziom cukru we krwi oraz zupę krem  z cukinii wzbogaconą niskokalorycznym makaronem konjac, posypaną pietruszką i nasionami lnu, co stanowiło doskonałe połączenie zdrowych składników. Dodatkowo omówiono właściwości ogórecznika i podagrycznika, ziół które wspomagają oczyszczanie organizmu i wzmacniają układ odpornościowy. Cykl warsztatów z “Dzikiej kuchni” był ciekawą przygodą oraz sposobem na włączeniem nowych smaków do codziennej diety. Zdobyta wiedza, wymiana doświadczeń oraz konstruktywne rozmowy stały się inspiracją do wprowadzenia
zdrowych nawyków żywieniowych. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność. Dziś, kiedy większość ludzi mieszka w miastach, wiele osób straciło kontakt z przyrodą. Marta dzięki swojej wiedzy, pasji i zamiłowaniu do natury odwraca ten trend i ponownie łączy nas z dzika przyrodą, za co jesteśmy bardzo wdzięczni.

Warsztaty odbyły się jako działania towarzyszące niefinansowane, realizowane w ramach Projektu “POMOC DAJE MOC  edycja 2024” oraz Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2023.

Źródło: https://ugdebica.pl/aktualnosci/dzika-kuchnia—smaki-natury-i-zdrowia-podsumowanie-inspirujacych-warsztatow-4278.html

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZłe wieści dla Donalda Tuska. Tak Polacy ocenili premiera i rząd
Następny artykułDla InPost priorytetem jest rozbudowa sieci