USA dały światu wiele fajnych rzeczy, że wspomnę tylko coca-colę czy dżinsy, ale dla mnie ten kraj kojarzy się przede wszystkim z rozbudowaną sceną kanapkową. Podczas pobytów w Stanach zajadałem się różnymi wymyślonymi tam sandwichami, często odwiedzając miejsca, w których powstały.
Jedną z najpopularniejszych kanapek w USA jest Sloppy Joe, czyli Niechlujny Józek. Nie brzmi za dobrze, prawda? Ale nieważne, jak brzmi, ważne, jak smakuje. A smakuje doskonale.
Podobno w 1917 roku w Hawanie na Kubie José „Sloppy Joe” Abeal y Otero stworzył kanapkę wypełnioną mieloną wołowiną duszoną w pomidorach, która prawdopodobnie była jego interpretacją dania ropa vieja lub picadillo. Marilyn Brown, dyrektor kuchni testów konsumenckich w H.J. Heinz w Pittsburghu, twierdzi, że badania przeprowadzone w Carnegie Library sugerują, że pochodzenie Sloppy Joe ma swoje korzenie w „kanapkach z luźnym mięsem” sprzedawanych w Sioux City w stanie Iowa w latach trzydziestych XX wieku. Nie trzeba dodawać, że kucharz, który je tworzył, miał na imię Joe.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS