16 kół gospodyń wiejskich z powiatu jarosławskiego walczyło o laur zwycięstwa w 11. edycji Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego „Z babcinej Spiżarni”. Komisja konkursowa miała nie lada problem, by z tak wielu propozycji wyłonić te, które smakują najlepiej. Swoje typy kulinarne nagrodzili też przedstawiciele władzy.
fot. Starostwo Powiatowe w Jarosławiu
Wydarzenie było nie tylko okazja do promocji lokalnych potraw, ale i dobrej zabawy. Zgromadzonym czas umilił Zespół Wietlinianie oraz reprezentacja Powiatowego Ogniska Baletowego im. Lidii Nartowskiej w Jarosławiu.
Wydarzenie było nie tylko okazja do promocji lokalnych potraw, ale i dobrej zabawy. Zgromadzonym czas umilił Zespół Wietlinianie oraz reprezentacja Powiatowego Ogniska Baletowego im. Lidii Nartowskiej w Jarosławiu.
Na widok stoisk uginających się pod przetworami, zaprezentowanych 19 listopada w Rokietnicy Woli, gościom imprezy z pewnością przypomniała się spiżarnia własnej babci. A że magia domowych konfitur, dżemów, przecierów i pasteryzowanych potraw mięsnych polega nie tylko na jedzeniu, ale też na przygodzie z ich przygotowywaniem, nierzadko wracały wspomnienia z wyjątkowego czasu spędzonego u najbliższych.
Konkurs, zorganizowany w partnerstwie z Powiatową Radą Kół Gospodyń Wiejskich, reprezentowaną przez Teresę Jasiewicz oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego, którego (…)
Dziczyzna w słoiku i konfitury z morwy, czyli weki według przepisu babć 12
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS