Jeżyny to pyszne i zdrowe owoce, które idealnie nadają się do przygotowania domowych przetworów. Szczególnie popularny jest dżem z jeżyn – wspaniały dodatek do tostów, naleśników i ciast. Tym razem proponujemy przyrządzenie dżemu z jeżyn w urządzeniu Thermomix – szybko, łatwo i przyjemnie. Wypróbuj nasze przepisy: klasyczny i na dżem jeżynowo-jabłkowy.
Przepis na dżem z jeżyn w Thermomix
Do przyrządzenia klasycznego dżemu z jeżyn wystarczą 3 składniki: świeże owoce, cukier, który można zastąpić naturalnym słodzikiem, oraz sok z cytryny, podkreślający smak jeżyn.
Składniki:
- jeżyny – 1 kg
- cukier – 500 g
- sok z 1/2 cytryny.
Akcesoria:
- Thermomix
- słoiki na przetwory (dżemy, konfitury)
- zakrętki do słoików
- lejek do słoików
- etykiety na przetwory
- serwetki na słoiki.
-
Zestaw 10 sztuk – Słoik szklany 212 ml
-
Zestaw 10 sztuk – serwetki na słoiki + 10 m sznurek jutowy
-
Zestaw 10 sztuk – Słoik szklany 245 ml
Sposób przygotowania:
- Jeżyny dokładnie umyj i osusz.
- Włóż jeżyny do naczynia Thermomix i dodaj sok z cytryny. Miksuj przez 10 sekund na obrotach 4.
- Dodaj cukier i ponownie miksuj przez 10 sekund na obrotach 4.
- Gotuj bez miarki na pokrywie naczynia miksującego przez 30 minut w temperaturze 100°C na obrotach 1.
- Gorący dżem przełóż do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem na 24 godziny.
Przepis na dżem jeżynowo-jabłkowy Thermomix
Do przygotowania dżemu jeżynowo-jabłkowego wybierz jabłka o nieco kwaśnym smaku, takie jak antonówki, renety czy papierówki. Jeśli chcesz użyć słodszej odmiany jabłek, to zmniejsz ilość cukru podaną w przepisie.
Składniki:
- jeżyny – 500 g
- jabłka – 500 g
- cukier – 400 g
- sok z 1/2 cytryny.
Akcesoria:
- Thermomix
- słoiki na przetwory
- zakrętki do słoików
- lejek do słoików
- etykiety na przetwory
- serwetki na słoiki.
Sposób przygotowania:
- Jeżyny dokładnie umyj i osusz.
- Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
- Włóż jeżyny i jabłka do naczynia Thermomix i dodaj sok z cytryny. Miksuj przez 10 sekund na obrotach 4.
- Dodaj cukier i ponownie miksuj przez 10 sekund na obrotach 4.
- Gotuj bez miarki na pokrywie naczynia miksującego przez 30 minut w temperaturze 100°C na obrotach 1.
- Gorący dżem przełóż do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem na 24 godziny.
Wskazówki:
- Do dżemu z jeżyn można dodać inne owoce, np. maliny, borówki czy truskawki.
- Dżem można zagęścić pektyną lub żel-fixem.
- Gotowy dżem można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.
Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Dzem-z-jezyn-przepisy-Thermomix/216
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS