A A+ A++

1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
2. Dynię obierz, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie odaj jabłka.
3. Gotuj, cały czas mieszając, aż dynia i jabłka się rozpadną. Dodaj cukier i galaretką. W razie potrzeby dodaj tez jeszcze soku z cytryny. Wymieszaj dokładnie.
4. Zdejmij z ognia. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i odwróć do góry dnem.

1. Dynię okrój w kostkę, przełóż do dużego garnka i zasyp cukrem. Odstaw na ok. 2 godziny, aż puści sok.
2. Pomarańcze i cytryny obierz, usuń błonki i pokrój. dodaj do dyni.
3. Dodaj cynamon. Imbir obierz i zetrzyj na tartce, również dodaj do garnka.
4. Gotuj do czasu, aż część soku odparuje, a dynia się rozpadnie (możesz też delikatnie zblendować).
5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.

1. Dynię włóż do miski i obficie posyp solą. Przykryj i zostaw na noc. Odcedź ją z soku, umyj w zimnej wodzie, a następnie odcedź ponownie, aby usunąć nadmiar wilgoci.
2. Cytrusy obierz, podziel na cząstki i usuń z nich rdzenie. Wrzuć do garnka z wszystkimi pozostałymi składnikami.
3. Gotuj do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez około 40 minut.
4. Ostudź, a następnie przenieś do wysterylizowanego słoika i uszczelnij.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZaproszenie dla rolników do udziału w ankiecie
Następny artykułKĘTY. Wielki pech czyli zakaz prowadzenia i pożar auta