A A+ A++

Październikowa aura nie pozostawia złudzeń – ostatnie echa lata, które mogliśmy odczuć we wrześniu, bezpowrotnie minęły. Wraz ze zmianą pogody zmienia się też nasz jadłospis. Częściej i chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, jak zupy, pożywne dania jednogarnkowe czy nieodłączna kawa z pysznymi dodatkami. Niektóre z jesiennych specjałów mają typowo amerykański rodowód, jak np. ciasto dyniowe czy dyniowa latte. Trudno zaprzeczyć, że mieszkańcy USA to prawdziwi miłośnicy jesiennych klimatów i doskonale wiedzą, jak celebrować tę porę roku. My też kochamy ten czas, a żeby jeszcze bardziej go umilić i wprowadzić się w błogi, przytulny nastrój, przygotowaliśmy kilka typowo jesiennych przysmaków. Nawet, jeżeli nie jesteś zadeklarowaną jesieniarą, gwarantujemy, że stracisz dla nich głowę. Każdy z tych sezonowych specjałów przygotujesz w kilka chwil. Podpowiadamy, jakie urządzenia będą w tym pomocne.

Dyniowa latte – ulubiona kawa każdej jesieniary

Trudno wyobrazić sobie październik i listopad bez tej aromatycznej kawy o smaku dyni. W sezonie jesiennym pumpkin spice latte jest hitem każdej szanującej się kawiarni – i trudno się dziwić. Choć jej sercem i kluczowym składnikiem jest syrop dyniowy, wyjątkowy smak tej kawy zawdzięczamy także takim składnikom, jak przyprawy korzenne, miód i bita śmietana. Trudno zaprzeczyć, że dyniowa latte wygląda jak prawdziwy deser – i tak samo smakuje. Co więcej, nie musisz wcale urządzać wyprawy do jednej z popularnych sieciówek, żeby jej skosztować. Pumpkin spice latte bez trudu przygotujesz w domu. Z pomocą tych kilku praktycznych sprzętów będzie smakowała doskonale.

Do przyrządzenia tej kawy niezbędny będzie oczywiście dobrej jakości ekspres ciśnieniowy lub przelewowy. Zaparz espresso, a następnie dodaj podgrzane i spienione mleko wymieszane z syropem dyniowym. Syrop możesz kupić w sklepie albo zrobić go samodzielnie. Polecamy tę drugą opcję, bo to nic trudnego. Wystarczy ugotować dynię w niewielkiej ilości wody, wraz z wanilią i przyprawami korzennymi. Kiedy będzie już miękka dodaj miód lub skondensowane mleko i zmiksuj przy pomocy blendera. Najlepszy smak uzyskasz łącząc najpierw syrop z mlekiem i dopiero wtedy dodając go do kawy. Wierzch latte udekoruj bitą śmietaną i kilkoma kroplami dyniowego syropu. Kawowy deser gotowy!

Placek dyniowy. Jesienny wypiek rodem z USA

Do kawy nie może zabraknąć ciasta, a każda jesieniara wie, że w tym sezonie niepodzielnie rządzi placek dyniowy. Jego tradycja jest długa i wiąże się z celebrowaniem Święta Dziękczynienia w USA. To właśnie Amerykanie wypromowali ciasto z dyni do tego stopnia, że zyskało rangę kultowego, jesiennego symbolu. Ciasto dyniowe jest tak popularne i lubiane, że dziś zjemy je właściwie wszędzie. Jego zaletą jest także prosty przepis. Poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca. Jeżeli marzy ci się kuchnia wypełniona aromatem dyniowego wypieku, nie zwlekaj i bierz się do działania. Potrzebujesz kilku składników i niezawodnego miksera, z którym praca będzie łatwa i przyjemna.

Jak sama nazwa wskazuje, kluczowym składnikiem ciasta dyniowego jest oczywiście dynia, a właściwie purre z tego owocu. Przecier dyniowy wystarczy połączyć z masłem, jajkami, mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Idealny będzie w tym celu mikser, który skutecznie wymiesza wszystkie produkty i zmiksuje je na gładką masę. Ciasto będzie jeszcze smaczniejsze, gdy wzbogacisz je mieszanką korzennych przypraw.

Krem z dyni. Idealna zupa na jesienne chłody

Jesienna aura skłania nas do sięgnięcia po ciepłe, sycące dania. Lekkie sałatki zastępujemy rozgrzewającymi potrawami, jak np. risotto, makarony z gęstymi sosami czy zupy kremy. Wśród tych ostatnich niekwestionowaną królową obecnego sezonu jest bez wątpienia krem z dyni. Ta gęsta, kremowa zupa jest nie tylko bardzo smaczna, zdrowa i pożywna, ale także niezwykle prosta w przygotowaniu. Do jej przygotowania potrzebujesz ok. 500 g obranej dyni, kilka ziemniaków, cebuli, masła, mleka, bulionu warzywnego i oczywiście przypraw – w tym koniecznie rozgrzewającego imbiru. Najprościej wrzucić pokrojone składniki na patelnię i delikatnie je podsmażyć, a następnie wlać gorący bulion i gotować ok. 10 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, zawartość patelni przelej do głębokiego naczynia i zmiksuj za pomocą blendera z dodatkiem mleka. Zupę możesz serwować z kleksem śmietanki i uprażonymi pestkami dyni. Ten smak to kwintesencja jesieni w najlepszym wydaniu!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSoczewki kontaktowe a higiena i pielęgnacja
Następny artykuł“Co to za widok, tak bardzo blisko nieba”. Pierwszy zielonogórzanin zdobył ośmiotysięcznik w Himalajach