Składniki:
- 300 g dyni,
- 300 g kalafiora,
- 300 g ciecierzycy z puszki,
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 250 ml mleka kokosowego,
- 250 ml wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 2 łyżeczki curry,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka papryki mielonej,
- 1 łyżka oleju.
Przygotowanie:
- Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
- Olej rozgrzewamy w garnku i szklimy na nim cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na drobnej tarce imbir. Smażymy przez minutę, ciągle mieszając.
- Przyprawiamy i mieszamy całość, a następnie jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy wodę, passatę i dynię. Wszystko zagotowujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Gotujemy przez 20 minut, nie przykrywając garnka. Potem dodajemy kalafior wcześniej pokrojony w kostkę lub podzielony na drobne różyczki.
- Wlewamy mleko kokosowe i ciecierzycę razem z częścią zalewy. Wszystko mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem oraz posiekaną świeżą kolendrą.
Składniki:
- 200 g dyni startej na drobnych oczkach,
- 150 g mąki,
- 100 g naturalnego jogurtu,
- 3 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej lub masło klarowane do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Startą dynię umieszczamy w misce. Wlewamy do niej jogurt naturalny i dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
- Następnie mieszamy razem zawartość obu misek do momentu uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju lub masła klarowanego.
- Robimy racuchy – każdy z ok. 2 łyżek masy i smażymy do wyrośnięcia i zrumienienia z obu stron – po ok. 2 minuty z każdej.
- Przed każdą kolejną porcją placków, natłuszczamy lekko patelnię. Gotowe racuszki posypujemy cukrem pudrem.
Składniki na zupę:
- 1,5 kg dyni (waga przed obraniem),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 ziemniak,
- ½ papryki czerwonej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm korzenia imbiru,
- szczypta chili,
- 700 ml bulionu,
- 80 ml śmietanki 30 proc.
Składniki na grzanki:
- 2 kajzerki,
- 25 g masła,
- 5 łyżek startego parmezanu.
Przygotowanie:
- Obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Pod koniec podsmażania dodajemy czosnek i imbir. Chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, ziemniaki i paprykę pokrojone w kostkę.
- Smażymy ok. 4 minuty, często mieszając. Jakby się zaczynało przypalać, lekko podlewamy bulionem. Dodajemy dynię i chili. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 10-15 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i miksujemy.
- Na końcu dolewamy śmietankę i zdejmujemy z ognia. Podajemy z grzankami z parmezanem.
- Aby przygotować grzanki, bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy je suchą patelnię. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy kawałki kajzerki zaczną się rumienić, wrzucamy na patelnię pokrojone w kawałki masło. Mieszamy wszystko, a na końcu posypujemy serem.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 500 g dyni (waga po obraniu i pozbawieniu pestek),
- 15 cm pora,
- 9 łyżek oliwy,
- ½ szkl. śmietanki 30 proc.,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki chili,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- do podania kasza pęczak lub makaron.
Przygotowanie:
- Obraną dynię kroimy w kostkę o boku średnio 1,5 cm. Zasypujemy ją słodką papryką i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy i podsmażamy na niej dynię, mieszając dopiero po kilku minutach. Smażymy ją przez około 15-20 minut, aż będzie miękka. Dynia powinna być ładnie zrumieniona.
- W czasie, kiedy dynia się podpieka, przygotowujemy kurczaka z porem. Pierś kurczaka kroimy na kawałki o wielkości ok. 3-4 cm. Oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, chili i cynamonem.
- Pora kroimy w cienkie krążki.
- Dynię wykładamy na osobny talerz, a na patelni rozgrzewamy kolejne 4 łyżki oliwy. Podsmażamy na niej przez 10 minut kurczaka i pora, ustawiając dużą moc palnika i co jakiś czas mieszając.
- Do kurczaka i pora dorzucamy dynię i wlewamy śmietankę oraz sok z cytryny. Wszystko delikatnie mieszamy i zagotowujemy na niewielkiej mocy palnika.
- Po chwili patelnię zdejmujemy z ognia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać do niego pół szklanki bulionu. Podajemy z makaronem albo kaszą pęczak.
Składniki:
- 750 g dyni (warzywo zważone po obraniu i pozbawieniu pestek),
- 250 g ziemniaków,
- 3 szkl. bulionu,
- 2 świeże pomidory albo ½ puszki pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- ½ szkl. śmietany 18 proc. albo kremówki 30 proc.,
- świeża bazylia.
Przygotowanie:
- Miąższ dyni kroimy w kostkę. Obrane ziemniaki również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej posiekaną cebulę.
- Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy dynię oraz ziemniaki.
- Zawartość garnka doprawiamy solą i smażymy przez ok. 5 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy kurkumę i curry. Następnie wlewamy gorący bulion. Garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut.
- Pomidory sparzamy i obieramy. W kostkę kroimy miąższ bez pestek i dorzucamy go do zupy. Jeśli korzystamy z pomidorów z puszki, wlewamy odpowiednią ilość bezpośrednio do garnka.
- Całość gotujemy przez kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Zupę blendujemy na gładką masę. Na talerzach dekorujemy kleksem śmietanki i posiekaną świeżą bazylią.
Składniki:
- 600-700 g miąższu dyni,
- 3,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szkl. suchej),
- 2 cebule,
- 0,5 puszki mleka kokosowego,
- 0,5 szkl. wody albo bulionu warzywnego,
- 0,5 szkl. mąki ryżowej,
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżki soli,
- 0,5 łyżki mielonej kolendry,
- 0,5 łyżki mielonego kminu,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 0,5 łyżki kurkumy,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
- 50 ml oleju.
Przygotowanie:
- Dynię kroimy na kawałki i rozkładamy na blasze. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
- Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gorącą kaszę przekładamy do miski. Dolewamy do niej mleko kokosowe i przyprawiamy.
- Dynię i cebulę lekko blendujemy. Mieszamy je razem z kaszą. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy nieco wody albo mleka roślinnego.
- Po przestygnięciu, dodajemy do całości mąkę i dokładnie mieszamy.
- Blachę smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wykładamy do niej masę i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 1,5 godziny. Przed podaniem pasztet studzimy.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS