A A+ A++

… Ci ostatni naprawdę mają się czym pochwalić, bo największa wyhodowana w naszym kraju dynia miała 870 kg i została zaprezentowana w 2019 roku podczas Dolnośląskiego Festiwalu Dyni. W zasadzie nieważne, czy dynia jest mała, czy duża. We wszystkich formach i odmianach jest to warzywo o licznych właściwościach prozdrowotnych i pokaźnym potencjale kulinarnym.

Polska dynia w Europie

Od kilkunastu lat rozpoznawalność dyni wzrosła za sprawą mody na wycinanie lampionów, a Halloween skutecznie przyczyniło się do jej promocji oraz zwiększenia produkcji. Według Eurostatu około 88% dyń wyprodukowanych w całej Europie w 2021 roku pochodzi z 5 państw, a Polska znajduje się na pierwszym miejscu produkując 289 600 ton. Kolejne państwa to Francja – 221 980 ton, Hiszpania – 151 620 ton, Portugalia – 126 590 ton oraz Niemcy – 99 080 ton.

Dania z dyni

W restauracyjnych kartach pojawiają się już nie tylko kremy z dyni, ale cała gama wariacji na temat tego warzywa. Delektować się można pierożkami ravioli z dynią i ricottą, risottem z dyni, dyniowym chlebkiem czy lodami. Mus dyniowy wchodzi w skład ciasta na pączki, babeczek, hummusów czy smoothies. Wspominając napoje z dod … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułIdealne ciasto na pierogi
Następny artykułPowiat Rycki uhonorowany tytułem „Europejski Samorząd-Ambasador Funduszy Europejskich”