A A+ A++

Zdarza Ci się, że mleko przywiera do garnka? Później jest przesiąknięte spalenizną a Ty musisz męczyć się z szorowaniem garnka? Co zrobić, żeby tego uniknąć?

W trakcie gotowania mleka, do dna garnka często przywiera mleko. Białka mleka koagulują w wysokiej temperaturze i dlatego tak właśnie się dzieje. Pod wpływem długiego gotowania, lub gotowania w zbyt wysokiej temperaturze, może to zjawisko się wzmocnić. Ale można też tego uniknąć.

Co trzeba zrobić? Jednym z najbardziej tradycyjnym sposobów, który stosują nasze babcie jest wlanie do garnka zimnej wody. Nie dużo, tak aby minimalnie pokryła dno garnka. Kiedy woda zacznie wrzeć dopiero wlewamy mleko. To prosty i skuteczny sposób.

Jak informuje redakcja gazety.pl, drugi sposób polega na przetarciu wnętrza garnka olejem. Ważne aby zastosować neutralny olej, który nie wpłynie na smak mleka. To podobno najskuteczniejszy sposób, aby mleko nie przywierało do garnka.

Czytaj także:  Powstało sztuczne mięso. Zjadłbyś?
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAbsolwent Szkoły Lotniczej w Dęblinie i redaktor naczelny Polityki Polskiej, Romuald T. Starosielec kandydatem na prezydenta
Następny artykułUE przyjęła pierwsze sankcje za tureckie wiercenia wokół Cypru