Czym są paciorkowce? Czy są niebezpieczne?
Paciorkowce (Streptococcus), nazywane też streptokokami,
są bakteriami Gramm dodatnimi o kulistym kształcie. Mogą wywoływać różne
choroby. Dzieli się je na grupy ze względu na ich zdolność do wywoływania
rozpadu krwinek czerwonych (hemolizy). Do jednej z nich zaliczają się
paciorkowce ropotwórcze grupy A (Streptococcus pyogenes). Zakażenie nimi
prowadzi m.in. do takich chorób jak:
- angina,
- zapalenie migdałków podniebiennych,
- szkarlatyna (płonica),
- róża,
- liszajec,
- zapalenie ucha środkowego,
- zapalenie zatok,
- zapalenie pochwy,
- zapalenie mięśni,
- gorączka połogowa,
- gorączka reumatyczna,
- zapalenie kłębuszków nerkowych.
Zakażenie paciorkowcem ma miejsce najczęściej drogą kropelkową. Wystarczy, że chory prowadzi rozmowę znajdując
się odpowiednio blisko osoby zdrowej lub zakaszle bądź kichnie. Bakterie te
przenoszą się również drogą pokarmową, np. za pośrednictwem źle umytych owoców
i warzyw.
W przypadku dostania się paciorkowca do tkanek miękkich może
dojść do martwiczego zapalenia tkanek miękkich i powięzi. To z kolei doprowadzić
może do powstania rozległych martwiczych ran, które mogą ulec zakażeniu, a w konsekwencji
– doprowadzić do śmierci. W skrajnych przypadkach w wyniku zakażenia paciorkowcami może
dojść również … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS