A A+ A++

Slow tourism, czyli dziecko idei “slow food”

Za źródło idei uważnego podróżowania uważa się trend “slow food“, powstały we Włoszech w latach 80. XX wieku. Rzymska Organizacja Slow Food była wyrazem sprzeciwu wobec tzw. fastfoodyzacji ówczesnej gastronomii – także w kontekście turystyki. Z biegiem czasu trend “slow” poszerzano o kolejne kategorie. Pojawiła się idea “slow life“, czyli życia w kontrze do szeroko rozumianego konsumpcjonizmu. Z biegiem czasu fani tej filozofii zaczęli promować “slow tourism” sprzeciwiając się idei turystyki masowej, zorientowanej głównie na zysk i coraz mocniej wpływającej negatywnie na środowisko.

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWażna informacja dla osób, które pracowały przed 1999 r. Chodzi o emeryturę
Następny artykułDwa wypadki z udziałem jednośladów