A A+ A++

Pani Magda, mieszkanka gminy Słupno, ma dom niedaleko granic Płocka: – Jesteśmy jednymi z tych, którzy pchają „wielbłądy”, czyli do bólu wyładowane zakupami wózki w supermarketach. Po prostu raz na tydzień uzupełniamy zapasy jogurtów, mleka, soków, makaronów, nawet wędlin itd., żeby nie jeździć codziennie do sklepu. U siebie praktycznie kupujemy tylko pieczywo. Takie tygodniowe zakupy kosztowały nas, w zależności od tego, czy trzeba było dokupić coś z chemii gospodarczej i kosmetyków, między 200 a 300 zł. Choć już na początku tego roku wychodziło drożej. Teraz, kiedy mamy epidemię, bez co najmniej 400 zł nawet nie ma co zawracać sobie głowy większymi zakupami. Strasznie jest drogo.

Nasza rozmówczyni, podobnie jak wielu z nas, czuje, że w czasie domowej izolacji wydatki jednak się obniżyły. – Mniej wydajemy na benzynę, nie buszuje się w sklepach z ciuchami czy gospodarstwem domowym, nie ma spotkań ze znajomymi, wypadów do knajpki na Starym Rynku, wyjść na koncert, do kina, wycieczek w fajne miejsca w Polsce – tłumaczy. – Ale kiedy wszystko wróci do normy, zrobi się ciężko. Modlimy się tylko, żeby któreś z nas nie straciło pracy albo żeby nie obniżyli nam pensji, bo słyszymy, że tak też się dzieje. Jak wyrok wiszą nad nami raty za dom…

WUS przygotował raport o cenach produktów spożywczych – dla Mazowsza i Warszawy. Podajemy dane dla województwa – są to uśrednione ceny z poszczególnych jego rejonów. Niestety, nie są to informacje optymistyczne, właściwie wszystko poszło w górę. I będzie jeszcze gorzej, bo susza rolnicza sprawi, że ziemiopłody oraz to, co się z nich wytwarza, podrożeje jeszcze bardziej.

Poniżej podajemy dane WUS. Pierwsza pozycja przy każdym produkcie oznacza wzrost cen w marcu w porównaniu z lutym, druga – wzrost w porównaniu z marcem ub. roku. W nielicznych przypadkach, gdzie ceny się obniżyły, wyraźnie to zaznaczamy.

Nabiał

  • mleko 3,2-3,5 proc. tłuszczu, pasteryzowane – 1,4 proc. w porównaniu z lutym; 5,1 proc. w porównaniu z marcem 2019
  • jaja z chowu klatkowego lub ściółkowego – w porównaniu z lutym bez zmian, z marcem 2019 – taniej o 4,2 proc.
  • ser twarogowy tłusty – 1,1 proc. oraz 1,3 proc.
  • jogurt naturalny 400 g – taniej o 2,3 proc. niż w lutym, rok do roku – podwyżka 7,2 proc.
  • ser żółty Gouda (kg) – taniej o 27 proc. niż w lutym, drożej o 2,5 proc. rok do roku

Mięsa/wędliny

  • schab wieprzowy (kg) – 6,6 proc. oraz 33,2 proc.
  • filet z piersi kurczaka (kg) – 14,8 proc. oraz 11,3 proc.
  • polędwica sopocka (kg) – 0,2 proc. oraz 20,5 proc.
  • kiełbasa (kg) – 1,6 proc. oraz 24,4 proc.
  • parówki wieprzowe (kg) – 2,1 proc. oraz 13 proc.

Pieczywo i podobne

  • chleb pszenno-żytni (0,5 kg) – 0,8 proc. oraz 4,6 proc.
  • płatki śniadaniowe (250 g) – 0,4 proc. oraz 5,3 proc.
  • mąka pszenna (kg) – 3,1 proc. oraz 5,7 proc.
  • bułka pszenna mała – 2,1 proc. oraz 11,6 proc.
  • ryż biały (kg) – 1,6 proc oraz 6,6 proc.

Owoce i warzywa

  • pomidory (kg) – o 0,1 proc. taniej niż w lutym oraz o 5,2 proc. drożej rok do roku
  • włoszczyzna (sztuka) – 1,9 proc. oraz 5,8 proc.
  • rzodkiewka (pęczek) – 3,1 proc. oraz 13.9 proc.
  • banany (kg) – 1,4 proc. oraz 0,4 proc.
  • jabłka (kg) – 4,7 proc. oraz 74 proc.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMało “atrakcyjny” widok
Następny artykułPlan awaryjny dla osób doświadczających przemocy domowej w epidemii koronawirusa – poradnik