Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy rozbełtane jajka. Drożdże rozkruszamy do miseczki i dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby się rozpuściły. Masło roztapiamy, chwilkę studzimy, dolewamy do niego mleko. Do miski z mąkę wlewamy drożdże i mieszamy, następnie wlewamy przestudzone masło z mlekiem. Dodajemy nalewkę lub wódkę. Wyrabiamy ciasto przez chwilkę, aż składniki się dobrze połączą.
Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin. Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy każdą z nich na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na okrągły placek. Dzielimy go na części – u mnie 12. Na każdą z nich nakładamy porcję marmolady i zawijamy rogaliki. Układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy rogaliki do zarumieniania – około 25 minut. Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę, aby przestygły, posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS