W nocy z wtorku na środę burmistrz Żagania zarządził ewakuację kilkudziesięciu mieszkańców Żagania z okolic zamkniętego mostu głównego. Jak informuje reporter RMF FM, to głównie osoby z ul. Dworcowej oraz ul. Włókniarzy. Cztery osoby starsze, które wymagały opieki, zostały przetransportowane przez służby miejskie do hotelu.
W środę rano policja poinformowała, że zamknięty został most Żaganny oraz most Kolejarzy i mały most przy ul. Rybackiej. “Prosimy kierować się na obwodnicę miasta lub mosty w ciągu ulicy Żelaznej” – apelują mundurowi.
Straż pożarna od kilku godzin za pomocą m.in. rękawów przeciwpowodziowych podwyższa murki oporowe i wały. Niestety, poziom wody cały czas rośnie, chociaż ten wzrost na szczęście nieco spowolnił.
O godz. 8:00 poziom wody był już niemal na granicy wałów i murków oporowych. Reporter RMF FM Jakub Rybski rozmawiał z oficerem prasowym straży pożarnej w Żaganiu Pawłem Grzymałą, który powiedział, że teraz już wszystko jest możliwe.
Jeszcze chwilę wcześniej wydawało się, że wzrost poziomu wody bardzo spowolnił, ale niestety ta wielka woda cały czas się podwyższa i już przekroczyła rekordowy stan – powiedział Paweł Grzymała.
O godz. 10:00 reporter RMF FM poinformował że woda jest ekstremalnie wysoko i już niemal dotyka granicy wałów przeciwpowodziowych. Aby doszło do przelania wystarczy wzrost o zaledwie 20 centymetrów.
Wszyscy mają jednak nadzieję, że lada moment woda zacznie opadać. W pobliskiej Szprotawie woda już opadła o 10 cm i podobnie może być w ciągu następnych kilku godzin w Żaganiu. Tak też wskazują prognozy IMGW.
Niebezpiecznie jest także w Nowogrodzie Bobrzańskim w powiecie zielonogórskim – u ujścia Brzeźniczanki do Bobru. Tuż przed godziną 14 Ogólnopolska Sieć Obserwatorów Burz podała, że poziom rzeki Bóbr to 436 cm.
RELACJĘ NA ŻYWO dotyczącą sytuacji powodziowej w południowej Polsce można śledzić TUTAJ. O akcji RMF FM “Posprzątajmy to razem” można przeczytać TUTAJ.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS