W Radomsku, w tą niedzielę odbyły się w tą niedzielę tegoroczne Dożynki Województwa Łódzkiego, któreprzygotował Urząd Marszałkowski we współpracy z lokalnymi władzami. Były wieńce dożynkowe, stoiska kół gospodyń wiejskich, konkursy, tradycyjne obrzędy, barwny korowód ulicami miasta i koncerty. W dożynkach uczestniczył Krzysztof Habura, Starosta Powiatu Pabianickiego wraz z Robertem Kraską, członkiem Zarządu Powiatu.
Oficjalną część dożynek w kościele pod wezwaniem św. Jadwigi Królowej rozpoczęła dziękczynna msza święta. Dożynki wojewódzkie połączone były bowiem z dożynkami diecezjalnymi i powiatowymi. Po nabożeństwie na scenie przy kościele odbyły się dożynkowe obrzędy. Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego, wraz z przedstawicielami władz Radomska oraz powiatu radomszczańskiego, częstowali mieszkańców chlebem. Wielki i piękny bochen marszałkowi wręczyli starościna i starosta dożynek, czyli Roma Kluska i Emil Krakowski, gospodarze z okolic Radomska.
Na scenie obrzędowej rozstrzygnięto konkurs na najpiękniejszy wieniec. Wieńce z tegorocznych plonów biorące udział w konkursie „Najpiękniejszy Wieniec Dożynkowy Województwa Łódzkiego” wcześniej można było podziwiać w kościele.
Powiat Pabianicki pochwalił się pięknym wieńcem przygotowanym przez Koła Gospodyń z: Konina, Majówki i Piątkowiska.
Na uczestników dożynek czekał też piknik rodzinny ze strefą wystawienniczą, strefą funduszy unijnych, dmuchanym placem zabaw i atrakcjami dla dzieci, strefą rękodzieła oraz strefą gastronomiczną. Na małej scenie królowała lokalna muzyka, wystąpiły zespoły: Ciebłowianie, Radomszczańska Kapela Podwórkowa oraz Piliczanie. Po występach zespołów wręczono nagrody w konkursie „Sołtys na Plus” oraz konkursie dla kół gospodyń wiejskich.
Tradycyjnie jedną z największych atrakcji Dożynek Województwa Łódzkiego były suto zastawione stoły na stoiskach KGW z całego regionu. Około 150 stoisk przygotowało m. in. przez 114 kół gospodyń.
Odbył się też konkurs „Łódzkie smakuje”, który to jest okazją do nagrodzenia talentów kulinarnych i wysiłku gospodyń, jego celem jest także promocja lokalnych potraw oraz wypieków. Konkursowe potrawy oceniane były w dwóch kategoriach. W pierwszej – „Wytrawne smaki Łódzkiego” – gospodynie serwowały potrawy o charakterze wytrawnym, na gorąco lub na zimno, a w drugiej – „Słodkie smaki Łódzkiego” – częstowały wyrobami cukierniczymi, ciastami i deserami. W każdej z kategorii koła, które zajęły trzy pierwsze miejsca, otrzymały odpowiednio 3, 4 i 5 tys. zł. W sumie było 106 konkursowych potraw (82 wytrawne i 24 słodkie).
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS