A A+ A++

O tym niekorzystnym dla pracodawców stanowisku ZUS pisze na łamach „Rzeczpospolitej” Paulina Szewioła. Chodziło o przedsiębiorcę, który dofinansowuje swoim pracownikom gotowe posiłki w formie kateringu dostarczanego do firmy. Firma wlicza w nie także wartość opakowań oraz koszty dostawy. W związku z zwróciła się z pytaniem, czy kwota płacona za pudełka i dowóz może korzystać z wyłączenia z podstawy wymiaru składek.

Jak przypomniano w decyzji ZUS DI/ 100000/ 43/360/2023 wyłączenia od składek są zawarte w rozporządzeniu ministra pracy i polityki socjalnej ws. szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (DzU z 2023 r., poz. 728). Jedno z nich wynika z § 2 ust. 1 pkt 11. Zgodnie z tym przepisem podstawy wymiaru nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia (bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu) do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie 450 zł.

ZUS uznał, że ustawodawca w tym przepisie jasno wskazał, co nie podlega oskładkowaniu. W rozporządzeniu nie ma mowy o opakowaniach posiłków i kosz … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMiał 3 promile i znów wsiadł za kółko. Zatrzymał go inny kierowca
Następny artykułZespół Happysad zrobił hałas na Dniach Dębicy!