Właśnie zapowiedzieli Ci się niespodziewani goście? Chcesz poprawić humor bliskiej osobie przygotowując jej coś pysznego? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Przedstawiamy szybki i łatwy sposób na ciasto czekoladowe!
Szybkie i łatwe ciasto czekoladowe – składniki
Aby upiec szybkie i łatwe ciasto czekoladowe, należy przygotować:
- 0,5 kostki masła (ok. 120 g)
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki drobnego białego cukru lub cukru pudru (ok. 250 g)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 260 g)
- 1,5 szklanki mleka (ok. 375 ml)
- tabliczka gorzkiej czekolady ok. 70% (ok. 110 g)
- 3,5 łyżki kakao (ok. 35 g)
- 1 łyżeczkę olejku waniliowego (ok. 5 ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 8 g)
Do zrobienia polewy będą potrzebne:
- 0,5 szklanki śmietany kremówki 36% (ok. 120 ml)
- 1,5 tabliczki mlecznej czekolady (ok. 140 g)
Jak w szybki i łatwy sposób zrobić pyszne ciasto czekoladowe?
Jeśli chce się uzyskać najlepsze efekty, wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny mieć pokojową temperaturę. Dobrze jest też dokładnie przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przez sitko, by wyeliminować grudki. Następnie trzeba powoli rozpuścić drobno połamaną czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie powinno się utrzeć masło z cukrem, po czym dodać jajka. Najlepiej wlewać je jedno po drugim, nie przerywając miksowania. Gdy osiągnie się już jednorodną masę, można wlać olejek waniliowy. Jeśli roztopiona czekolada ostygnie (ale nadal będzie płynna!), należy powoli dodać ją do ciasta.
W ostatnim etapie trzeba dołączyć do miski przesiane i wymieszane suche składniki. Najrozsądniej jest stopniowo dodawać je na zmianę z mlekiem, mieszając całość rózgą. Gotową masę należy wlać do formy o wymiarach 23×24 cm lub tortownicy o średnicy 23 cm, którą powinno się wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piecze się ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 165°C.
Ponieważ jest to tak szybkie i łatwe ciasto czekoladowe, warto je jeszcze ozdobić polewą. Wystarczy podgrzać w rondelku śmietankę oraz rozpuścić w niej posiekaną czekoladę mleczną. Kiedy masa wystygnie, można nią oblać ostudzone ciasto.
Praktyczne porady na temat tego, jak przygotować idealne ciasto czekoladowe, znajdziesz również na stronie: brownie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS