Rzodkiewka arbuzowa – charakterystyka
Rzodkiew arbuzowa, znana również jako rzodkiew chińska to roślina pochodząca z Azji, a nawiązanie do arbuza bierze się stąd, że po przekrojeniu wyglądem przypomina wspomniany owoc.
Jej smak jest łagodniejszy od rzodkwi zwyczajnej. Roślina jest lekko słodkawa, z wyczuwalnymi nutami migdałowymi i odrobiną pikanterii. Jest ona także delikatnie kwaskowata.
Rzodkiewka arbuzowa posiada kruchą i soczystą konsystencję, a im większy okaz, tym delikatniejszy smak rośliny. Niestety rzodkiewka arbuzowa jest zdecydowanie droższa od rzodkiewki zwyczajnej. Za kilogram rzodkiewki arbuzowej trzeba zapłacić 30 zł lub więcej, z kolei kilogram rzodkiewki zwyczajnej to wydatek ok. 18 zł.
Rzodkiewka arbuzowa doskonale sprawdzi się jako dodatek do m.in. sałatek, kanapek i różnego rodzaju surówek. Świetnie smakuje w połączeniu z awokado, jabłkiem, ogórkiem, gotowanym jajkiem, estragonem, mięta i słonym serem typu feta.
Rzodkiewka arbuzowa – właściwości zdrowotne
Rzodkiewka arbuzowa to roślina będąca doskonałym źródłem witaminy C, która ma niebagatelne znaczenie m.in. dla wzmocnienia odporności organizmu oraz w zwalczaniu szkodliwych, wolnych rodników. Ponadto znajdują się w niej witamina A i witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B9).
Rzodkiewka arbuzowa to również bogactwo
-
fluoru
-
fosforu
-
magnezu
-
miedzi
-
potasu
-
sodu
-
wapnia
-
żelaza
Miąższ rzodkiewki arbuzowej w 89 proc. składa się z wody, co sprawia, że jest ona niskokaloryczna. Spożywanie rzodkiewki jest wskazane dla osób chcących utrzymać swoje jelita w dobrej kondycji, ponieważ roślina jest również świetnym źródłem błonnika.
Z prozdrowotnych składników, które znajdziemy w rzodkiewce arbuzowej, warto także wyróżnić antyoksydanty, beta-karoten, luteinę i zeaksantynę.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS