Wyróżnia się kilka rodzajów soczewicy:
- soczewica czerwona – najpopularniejszy rodzaj, jest to obłuskana soczewica brązowa; szybko się rozgotowuje dlatego nie wymaga namaczania, nadaje się do zup,
- soczewica zielona – odmiana o delikatnym smaku, po ugotowaniu zachowuje sypkość, sprawdza się w pastach kanapkowych, farszach i sałatkach,
- soczewica brązowa – ma wyrazisty smak, najczęściej dodawana do pasztetów i kotletów wegetariańskich, pieczywa oraz gulaszów,
- soczewica żółta – dobra do zup, ma delikatny aromat, łatwo się rozgotowuje, soczewica czarna – wyglądem przypomina kawior, nadaje się do zup i pikantnych potraw,
- soczewica pomarańczowa – delikatna w smaku, łatwo da się ją rozgotować, dlatego poleca się ją do puree i kremów,
- soczewica koralowa – o różowawej barwie,
- francuska soczewica du Puy – najdroższa odmiana soczewicy, ma ciemnozielony kolor i silny aromat.
Soczewica wyróżnia się bogactwem łatwo przyswajalnego białka, a także błonnika. Dostarcza organizmowi makro- i mikroelementów, takich jak magnez, żelazo, sód, potas, fosfor czy cynk. Ponadto, jest źródłem witamin z grupy B, witaminy K, aminokwasów i kwasu foliowego.
Soczewica ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do innych warzyw strączkowych jest lekkostrawna.
Jedzenie soczewicy stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziała wystąpieniu udarów i chorób serca, a także skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.
Soczewica sprawdzi się także w diecie osób cierpiących na anemię. Dzięki zawartości magnezu redukuje stres, poprawia zasypianie i jakość snu, a także rozluźnia mięśnie przeciwdziałając skurczom.
Soczewica zawiera dużą ilość błonnika, dlatego jedzenie jej wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, poprawia funkcjonowanie narządów układu pokarmowego, jak również obniża ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w jelicie grubym czy odbycie. Tanina obecna w soczewicy jest antyutleniaczem dlatego warzywo działa profilaktycznie także w przypadku innych nowotworów.
Soczewica jest bardzo sycąca i niskokaloryczna, dlatego poleca się ją osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Sprawdzi się także w diecie wegetarian i wegan, ponieważ zawarte w niej białka roślinne są doskonałym substytutem białek zwierzęcych.
Soczewica jest również źródłem kwasu foliowego, który niezbędny jest przede wszystkim kobietom w ciąży.
Częścią jadalną soczewicy są nasiona. Z soczewicy wytwarzana jest mąka będąca bazą dla innych produktów – w Azji wyrabiany jest z niej chleb.
Ugotowane nasiona soczewicy zatrzymują niemalże wszystkie wartości odżywcze dlatego jest częstym elementem różnorakich diet.
Dodajemy ją do zup warzywnych i dań głównych. Ze zmielonej soczewicy można formować kotlety lub wyrabiać pasztet wegetariański. Soczewica jest także dobrą bazą dla past kanapkowych – wystarczy ją zmieszać z oliwą, sokiem cytrynowym i przyprawami. Sprawdzi się także w farszach do gołąbków, pierogów czy krokietów.
Ugotowana soczewica (szczególnie odmiany sypkie) świetnie skomponuje się z warzywami w sałatkach, nadając im sytości.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS