A A+ A++

Przepis na śliwki w occie z goździkami i cynamonem

Najprostsza, a zarazem najbardziej popularna, marynata do śliwek składa się z wody, octu i cukru. Już takie połączenie nada owocom ciekawy smak. Jeśli jednak chcemy zapewnić im nieco bardziej egzotyczną nutę, zdecydujmy się na dodatek kilku goździków i lasek cynamonu. Składniki te zapewnią przetworom wyborny aromat, któremu trudno będzie się oprzeć. Jeśli chcemy, by nasza zalewa nabrała dodatkowej szlachetności, zastąpmy zwykły cukier miodem, który doskonale podbija naturalne walory śliwek.

Składniki na najsmaczniejsze śliwki w occie

Przygotowanie śliwek w occie

Śliwki w aromatycznej zalewie doskonale smakują w zimowe dni123RF/PICSEL

  1. Śliwki dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie odrywamy ogonki i osuszamy. Tak przygotowane owoce kroimy na pół, usuwamy pestki i wrzucamy do miski.

  2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, goździki i cynamon, a następnie gotujemy całość na niewielkiej mocy palnika.

  3. Naczynie ściągamy z kuchenki dopiero wtedy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Tak przygotowaną mieszankę zostawiamy do lekkiego ostudzenia.

  4. W międzyczasie myjemy, wyparzamy i osuszamy słoiki, które następnie napełniamy połówkami śliwek. Owoce zalewamy miksturą przez sito. W ten sposób pozbędziemy się resztek cynamonu oraz goździków.

  5. Słoiki z przetworami mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  6. Przygotowane w ten sposób szybkie śliwki w occie nie wymagają pasteryzacji w garnku  lub piekarniku. Nadwyżkę zalewy do owoców możemy przelać do niewielkiej buteleczki i wykorzystać jako naturalny ocet winny, doskonały do sosów i marynat.

Z czym podawać i do czego wykorzystać śliwki w occie?

Do marynowanych śliwek możemy podejść podobnie jak do pieczarek czy ogórków konserwowych. To doskonały dodatek do najprostszej kanapki z ulubioną wędliną czy smakowita przystawka. Owoce wyłowione z zalewy octowej rewelacyjnie komponują się z duszonymi lub pieczonymi mięsami, a także nadają charakter domowym pasztetom. Koneserów ciekawych połączeń z pewnością usatysfakcjonuje talerz twardych, dojrzewających lub pleśniowych serów, do którego podamy miseczkę pełną śliwek pachnących cynamonem i goździkami. Śliwki w occie możemy także wykorzystać w nieco mniej oczywisty sposób. Ciekawym patentem na przekąskę dla gości będą koreczki na bazie niewielkiej cebuli perłowej, kawałka soczystej śliwki z zalewy, solonego śledzia oraz kwaśnego jabłka.

„Ewa gotuje”: Pikle śliwkowePolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNajdziksze newsy tygodnia – rodzice pozwali nauczyciela, bo ten kazał ich dziecku rozwiązywać równanie przy tablicy
Następny artykułNajmocniejsze cytaty – Papież uderza w Zełenskiego