A A+ A++

Domowy dżem borówkowy świetnie pasuje do omletów, naleśników, racuchów czy gofrów. Jego przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, warto więc przygotować choć kilka słoiczków. Zapewniamy, że znikną raz dwa.

Oceń jako pierwszy:

d1dr86i

Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?

unsplash.com

Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?

Składniki

Przepis

  • Owoce i skórkę cytrynową wrzucić do garnka z grubym dnem, wolno podgrzewać, aż zacznie się pojawiać sok.
  • Dodać cukier i wodę, zagotować, stale delikatnie mieszając. Gotować, często mieszając, aż dżem zgęstnieje (ok. 8-10 minut).
  • Wlać do gorących, wysterylizowanych słoiczków.
  • Zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 10 min. Przechowywać w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?

d1dr86i

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.

    Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

    Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

d1dr86i

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Pasta jajeczna. Hit na śniadanie

    Pasta jajeczna. Hit na śniadanie

  • Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki

    Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki

  • Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych

    Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Rydze po łemkowsku. Tak smakuje tradycja

  • Marynowane szparagi

    Marynowane białe szparagi. Wielkopolski specjał

  • Nietypowy sposób na bób. Zrób zapas na zimę

    Nietypowy sposób na bób. Zrób zapas na zimę

  • Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym

    Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym

  • Szczaw siekany w słoikach

    Szczaw siekany w słoikach

  • Ogórki do słoików na zimę w zalewie curry. Jak je zrobić?

    Ogórki do słoików na zimę w zalewie curry. Jak je zrobić?

Zobacz więcej: Dżem

  • Malinowa konfitura z trzech składników. Smakuje jak u babci

    Malinowa konfitura z trzech składników. Smakuje jak u babci

  • Konfitura z czerwonej cebuli. Specjalność czytelniczki

    Konfitura z czerwonej cebuli. Specjalność czytelniczki

  • Domowa konfitura wiśniowa. Najlepszy sposób na przetwory

    Domowa konfitura wiśniowa. Najlepszy sposób na przetwory

  • Dżem pomarańczowy. Pyszny dodatek do kanapek i wypieków

    Dżem pomarańczowy. Pyszny dodatek do kanapek i wypieków

  • Konfitura z ogórków. Słodki dodatek do śniadania

    Konfitura z ogórków. Słodki dodatek do śniadania

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

    Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

    Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Kraków. 28.01.2018. "Ewa gotuje" odc. 354. fot. Grzegorz Kozakiewicz

    Galaretka na bazie kwaśnego mleka z borówkami

  • Aksamitny sernik z borówkami. Rozpływa się w ustach

    Aksamitny sernik z borówkami. Rozpływa się w ustach

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Sernik waniliowy z borówkami. Smakuje bajecznie

  • Kompot z letnich owoców. Naturalny i słodki

    Kompot z letnich owoców. Naturalny i słodki

  • Zdrowe śniadanie. Ekspresowy słoiczek mocy

    Zdrowe śniadanie. Ekspresowy słoiczek mocy

  • Pierogi z borówkami. Smak lata na obiad lub kolację

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWznowienie wydawania zaświadczeń o prawie do głosowania oraz dowodów osobistych.
Następny artykułMC podsumowało cyfrową aktywność Polaków