oprac. Katarzyna Gileta
Domowy dżem borówkowy świetnie pasuje do omletów, naleśników, racuchów czy gofrów. Jego przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, warto więc przygotować choć kilka słoiczków. Zapewniamy, że znikną raz dwa.
Oceń jako pierwszy:
unsplash.com
Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?
Składniki
Przepis
- Owoce i skórkę cytrynową wrzucić do garnka z grubym dnem, wolno podgrzewać, aż zacznie się pojawiać sok.
- Dodać cukier i wodę, zagotować, stale delikatnie mieszając. Gotować, często mieszając, aż dżem zgęstnieje (ok. 8-10 minut).
- Wlać do gorących, wysterylizowanych słoiczków.
- Zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 10 min. Przechowywać w lodówce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Pasta jajeczna. Hit na śniadanie
-
Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki
-
Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych
-
Rydze po łemkowsku. Tak smakuje tradycja
-
Marynowane białe szparagi. Wielkopolski specjał
-
Nietypowy sposób na bób. Zrób zapas na zimę
-
Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym
-
Szczaw siekany w słoikach
-
Ogórki do słoików na zimę w zalewie curry. Jak je zrobić?
Zobacz więcej: Dżem
-
Malinowa konfitura z trzech składników. Smakuje jak u babci
-
Konfitura z czerwonej cebuli. Specjalność czytelniczki
-
Domowa konfitura wiśniowa. Najlepszy sposób na przetwory
-
Dżem pomarańczowy. Pyszny dodatek do kanapek i wypieków
-
Konfitura z ogórków. Słodki dodatek do śniadania
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Galaretka na bazie kwaśnego mleka z borówkami
-
Aksamitny sernik z borówkami. Rozpływa się w ustach
-
Sernik waniliowy z borówkami. Smakuje bajecznie
-
Kompot z letnich owoców. Naturalny i słodki
-
Zdrowe śniadanie. Ekspresowy słoiczek mocy
-
Pierogi z borówkami. Smak lata na obiad lub kolację
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS