A A+ A++

Jak zagęszczać przetwory? Są na to banalne rozwiązania

Spod rąk naszych mam i babek z całą pewnością dżemy wychodziły idealnie. Jeśli nam taka sztuka nie do końca się udaje, często ratujemy się dodatkiem ogromnej ilości cukru albo fixów. Oba rozwiązania w nadmiarze nie są korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ sprzyjają powstawaniu cukrzycy, otyłości, niszczą zęby, a na dodatek nadwyrężają serce. Cukier w domowych dżemach powinien znajdować się w minimalnej ilości, a najlepiej, gdyby w ogóle go nie było, ponieważ owoce same w sobie są już bardzo słodkie.

Jak zatem zagęścić domowe dżemy? Wystarczy, że nie będziemy kroić ich na małe kawałki, ponieważ one bardzo szybko się rozgotują i stracą bardzo dużo wody, przez co przetwory będą rzadkie. Owoce, które mają bardzo dużo wody, takie jak aronia, truskawki, maliny oraz borówki mogą wylądować w całości w garnku. Trzeba pamiętać tylko o jednym: domowy dżem musi być smażony na bardzo małym ogniu i zawartość garnka powinna być często mieszana.

Jak zrobić dżem morelowy?Interia Kulinaria

Dodaj trochę do domowego dżemu. Będzie idealnie gęsty

Dżem jest za rzadki? Jabłko może uratować przetwory123RF/PICSEL

Sposób na idealny dżem? Trzeba do niego dodać pektyny! Na szczęście, nie trzeba biegać za nimi po sklepach, bo występują naturalnie w owocach. Najwięcej jest ich w skórkach jabłek, ale także w miąższu bananów, brzoskwiń, agrestu czy śliwek. Aby uzyskać idealną konsystencję, wystarczy dodać 200 gramów produktu zawierających pektyny na każdy kilogram bazowych owoców. 

Oczywiście, można w sklepie kupić gotowe pektyny w proszku, jednak zastosowanie tych naturalnych wpłynie korzystniej na smak domowego dżemu.

Uważaj na ten dodatek: może zepsuć smak dżemu

Mąka ziemniaczana może być ostatnią deską ratunku, aby zagęścić dżem

Mąka ziemniaczana może być ostatnią deską ratunku, aby zagęścić dżem123RF/PICSEL

Wszystkie metody zawodzą i domowy dżem nadal jest za rzadki? Ostatnią deską ratunku może być dodanie niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, np. niepełnej łyżeczki i wymieszanie zawartości garnka. W tym przypadku możemy uzyskać konsystencję przypominającą kisiel, ale i tak nie wolno skrobi nadużywać. Jeśli jej będzie za dużo, to wpłynie znacząco na smak domowego dżemu i efekt finalny może nas rozczarować.

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTo już jutro – akcja krwiodawstwa w Strzelcach Wielkich / 6 października 2024 r.
Następny artykułИзраиль нанес удары по Сирии и Ливану. Уничтожены склад оружия и боевик ХАМАС с семьей