Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać następnie wlać ciepłe mleko wraz wodą i dodać masło, zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je wyrobić i odrywać części po około 100 g, z których formować kształt bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczyć i przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 40 min.
Wyrośnięte bułki można ponacinać. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik, czarnuszka i sezam). Piec 20-30 min. w temp. 180 stopni C. Na drugi dzień też są miękkie i jak najbardziej nadają się do jedzenia.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS